WOW efekti u zemlji čudesa

Nakon desetljeća šutnje, vrhunska kuhinja u Rusiji se budi. Stasao je novi val ruskih kuhara koji su spremni bogatu kulinarsku baštinu ove velike nacije ponijeti u budućnost. Ovaj pokret predvodi Vladimir Mukhin, koji svojim gostima, u pravom smislu riječi, pruža izuzetno ugodno iskustvo blagovanja, u svom moskovskom restoranu, Bijeli zec.

Vladimir Mukhin je izjavio “Boršč teće mojim venama”, pozivajući se na svoje korijene i tradicionalno rusko jelo. Iako se poznati gulaš od cikle servira u njegovom restoranu, nova verzija dolazi do sada u nepoznatom obliku: Mukhin služi boršč, s grahom, prženim šaranom, umakom od kiselog vrhnja i čipsom od cikle.

Skoro sve stvari u Bijelom zecu, tematskom restoranu na 16. katu poznatog moskovskog prolaza Smolensky, nazvanom po liku zeca iz priče Alisa u zemlji čudesa, nisu uvijek onakvim kakvim se čine. Boršč predstavlja simbol Mukhinove filozofije: “tradicija traje, inovacije su beskonačne.” U praksi to znači da Mukhin donosi gastronomsku povijest Rusije na tanjure svojih gostiju na neobičan i iznenađujući način.

vladimir-mukhin-1Karizmatičan kuhar crpi svoju inspiraciju iz jedinstvenih i tradicionalnih ruskih jela. Mukhin kreće na svoje kulinarske ekspedicije diljem cijele Rusije, tražeći nepoznate lokalne proizvode i recepte te kombinira tradicionalne tehnike kuhanja s najnovijim vrhunskim dostignućima a namirnice sljubljuje na mnoštvo nekonvencionalnih načina.

“Za mene kuhanje je kao rješavanje zagonetke” izjavio je Mukhin. Rezultat je raznolik, jedinstven sezonski jelovnik u kojem se tradicionalni ruski proizvodi, poput raženog kruha Borodinsky ili ukiseljenih krastavaca, koriste uz luksuzne namirnice poput kavijara ili tartufa. “Želim da moja jela probude divne osjećaje i senzacije. Posjet mom restoranu bi trebao izazvati wow efekt”.

Iznenađenja u okusu su zajamčena u kulinarskim kreacijama Vladimira Mukhina, posebno za nepca zapadnjaka. Na jelovniku se posebno ističu lagano posoljene pastrve sa šumskim bobicama, tartar umakom od krastavaca, govedina Stroganoff s morskim puževima poslužena s pečenim pastrnjakom ili abhaška poslastica od kremastog ovčjeg sira i vafla.

Uživanje u neobičnim jelima koja se poslužuju u Bijelom zecu popraćeno je s okruženjem koje je izašlo direktno iz bajke čudesa koju je stvorio Lewis Carroll. Komičnim crtežima životinja, ekscentričnim priborom i rokoko namještaj dominiraju restoranom, ali ipak je izuzetno teško odoljeti prekrasnom pogledu na centar Moskve.

Restoran je rezultat pomno smišljenog kulinarskog plana, koji je nagrađen s osamnaestim mjestom na San Pellegrinovoj ljestvici pedeset najboljih restorana u 2015. godini, te se s pravom tretira kao jedno od najpoželjnijih mjesta za međunarodnu visoku kuhinju. Potaknut uspjehom, proteklih godina, Mukhin je mnoštvo svojih ideja pretočio u stvarnost i sada vodi cijeli niz od šest restorana, uključujući i pan-azijski bistro u Moskvi te dva objekta u ruskom olimpijskom gradu Sočiju.

Tijekom listopada 2016. kulinarska čudesa Vladimira Mukhina moći će se kušati izvan Rusije, po prvi puta, jer će poznati kuhar biti gostujući kuhar u restoranu Ikarus u Hangaru-7 u Salzburgu.

Uz dopuštenje: Hangar-7
Fotografije: Helge Kirchberger, © Red Bull Media House