Zašto su cigare izvor velikog muškog užitka ali i mnogih žena

“Cigara je savršena nadopuna na elegantan stil života”, George Sand.

Legendarne cigare koje konzumiraju ljudi diljem cijeloga svijeta postale su dio rituala svakodnevnog korištenja. Osim alkohola i ukusne hrane, cigare su jedan od poroka milijuna ljudi, a neizbježni su suvenir Južne Amerike iz koje vuku porijeklo.

Naziv potječe od španjolske riječi „cigarro“ (duhan) i njezinih derivacija, dok neki povjesničari smatraju da dotičan naziv datira još iz vladavine Maya. Punopravni engleski naziv ulazi u upotrebu tek 1730. godine kojeg su prihvatile sve zemlje svijeta.

cigare

Povijest širenja cigara

Glavne zasluge za uvođenje duhana u Europu pripisuju se znamenitom Christopheru Columbou i njegovoj posadi. Prema njihovim pričama duhan su pronašli u današnjoj Dominikanskoj Republici, a njihovim brojnim putovanjima proširio se na Kubu i ostalo otočje Kariba.

Nakon Španjolske i Portugala, duhan dolazi u Francusku i širi se Italijom te ostalim dijelovima tadašnje Europe. U drugoj polovici 16.stoljeća započinje komercijalni uzgoj duhana u Americi, a danas se u najvećim količinama proizvodi u Brazilu, Meksiku, Nikaragvi, Hondurasu, Filipinima, Indoneziji, Kamerunu i Kubi.

Što su cigare?

Vrhunska cigara je unikat, ručno izrađen od čistog i prirodnog duhana. Proces proizvodnje duhana je izuzetno zahtjevan te zahtjeva mnogo brige, ljubavi i discipline.

Poznate cigare sastoje se od tri vrsta duhanskih listova. Upravo ta različitost listova i njihove karakteristike određuju okus i vrstu cigara.

Omot cigare raznim postupcima proizvodnje dolazi iz lišća biljke, a upravo on određuje okus svake pojedine cigare. Kada proizvođači opisuju cigare kao jedna od glavnih karakteristika služi im upravo boja dotičnog omota cigare.

U svijetu su danas identificirane više od 100 različitih nijansi omota, a mogu se podijeliti u sedam osnovnih nijansa.

cigare_1

Da li se cigare puše?

Jedna od glavnih osobina karakteristična upravo za cigare je ta da se one ne puše i ne uvlače u pluća na klasičan način. Zrak je potrebno lagano ispuštati kako bi ljudsko nepce osjetilo aromu cigare

Povijesne ličnosti koje su voljele cigare

Od otkrića duhana cigare su odmah postale omiljene i nezaobilazna sastavnica svakog važnije druženje. Pušili su ih predsjednici, povijesne ličnosti, rock legende, ali i medicinski stručnjaci.

Jedan od kraljeva koji je uživao u čarima cigara bio je Kralj Kralj Edward VII, a nije im ni odolio pijanist i skladatelj Franz Liszt.
Ljubitelji dobrog duhana bili su: američki predsjednik Ulysses S. Grant, Sigmund Freud, Winston Churchill, Mark Twain, Jack Benny, Milton Berle, Rush Limbaugh, Red Auerbach, Raul Julia i Bill Cosby.

cigara

Poznati proizvođači cigara

U svijetu postoje dvije glavne tvrtke koje se bave proizvodnjom duhana, a čine više od 70% cjelokupne proizvodnje.

To je Altadis grupa u Sjedinjenim Američkim Državama, Hondurasu, Dominikanskoj Republici i 50% udjelom na Kubi, dok je drugi veliki div duhanske industrije Skandinavska duhanska industrija.

Također je bitno naglasiti i poznate „duhanske obitelji“ koje su privatno i generacijski proizvodili cigare te svoja znanja prenosili s koljena na koljeno, a najpoznatiji je Zino Davidoff iz Švicarske i Frank Llaneza iz Amerike.

Cohiba je vodeća svjetska marka cigare, a stvorena je za vrijeme vladavine kubanskog predsjednika Fidela Castra 1966. godine u tvornici El Laguito, a najcjenjenija kubanska vrsta cigare je Montecristo.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button