Zinfandel’s restoran potpunih doživljaja

Svaki puta kada uđete u Zinfandel’s i pojedete jedan od savršeno spravljenih jela koje priprema chef ovog renomiranog restorana Ana Grgić, iznova je božanstven doživljaj. Restoran koji je dio središta različitih zbivanja poput važnih ručkova i večera pojedinih uglednika i poslovnih ljudi ili besprijekorno organiziranih vjenčanja, podjednako je tako nezaobilazno mjesto za svakoga tko želi uživati u raskošno spravljenim okusima uvijek dnevno svježih, kvalitetnih namirnica koje ne čine samo jelo u potrazi za luksuzom, već splet okusa koji pobuđuju osjećaje.

esplanade-chef-ana-grgic zinfandels-restaurant-separate-section

Jedinstven osjećaj prostora Zinfandel’s

Ambijent odiše svjetlošću i fluentnošću koja se neminovno doživljava zbog ogromnih staklenih izloga koji gledaju na terasu Oleander i na jedan od najljepših dijelova grada Zagreba prepunog bogate arhitekture i bajkovitih parkova. U modernom interijeru restorana oduševljava lajtmotiv Art Deco uređenja sa svojim prepoznatljivim principima harmonije i kontrasta geometrijskih motiva i stila u kojem je i izgrađen cijeli hotel Esplanade.

Snažnu vezu s eksterijerom, koji doprinosi prirodnosti i svježini interijera, daju dodatno strateški postavljene ogromne staklene vaze prepune cvijeća, a besprijekorno usklađeno i educirano osoblje, što je i očekivani standard ovakvih mjesta, daju emocionalni „touch“ koji usrećuje svakog gosta.

Izdvojeno:

> Restoran svoje ime zahvaljuje sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD pa je taj događaj ujedno i simbol koji određuje mozaik kulinarskih kultura restorana Zinfandel’s, a pečat tome dao je poznati hrvatski vinar gospodin Vlado Krauthaker koji je 2013. godine darovao hotelu i restoranu nekoliko loza zinfandelsa koje danas krase vrt Oleander terase.

Hodajući rame uz rame sa novitetima A la carte menu Zinfandel’s osvježava se u skladu sa sezonom dok se na dnevnoj bazi pred goste donosi neki novi zanimljivi couvert koji se služi uz izvrsne hrskave vrlo tanke lisnate pogačice od različitih vrsta brašna s biljem.

zinfandels-restaurant-11 flambiranje-1

U mozaiku vrhunskih cjelina složena su topla i hladna predjela te glavna jela i deserti u skladu s vegetarijanskom, ribljom ili mesnom ponudom hrvatske i svjetske kuhinje te posebno obilježenim jelima koja ne sadrže gluten.

Izdvojeno:

> Zinfandel’s je predvodnik svjetskih trendova, pa tako od 2012. godine gostima nudi mogućnost listanja sezonskih jelovnika na iPad uređajima s vjernim fotografijama jela

> Restoran koji teži savršenstvu ponosi se i prvim certifikatom u Hrvatskoj prema BOSK gluten free standardu što ga je dodatno pozicionirao na tržištu luksuznih usluga vrhunske gastronomije gdje gosti s povjerenjem mogu naručiti bezglutenska jela

> Za sve koji vole sočni zalogaj stakeova i opojni miris morskih delicija bit će oduševljeni Grill konceptom koja je u ponudi Oleander terase. Jelovnik i ponuda delicija ovisit će o raspoloživosti dostupnih svježih namirnica, što je svakako znak da se ovdje sve radi u službi gosta koji zahtjeva vrhunsku uslugu s povjerenjem

Dok se uživa u okusu Tomčevog vrhunskog suhog pjenušca Millenium, kao samo jednog u nizu ponude pjenušaca, pažnju na tabletu privlače raskošne fotografije u izborniku predjela te u središte zanimanja ulazi patka u pjeni od papaje i meda posuta prahom od pršuta te izbor ručno rađenih peciva iz različitih vrsta brašna. No ako odlazite u „riblje vode“ za svaku je preporuku predjelo od dimljenih školjki Sv. Jakova koje dolaze servirane uz tapenadu od sušenih rajčica u maslinovom ulju kuće Belić i maslaca pomiješanog s krupnom solju.

vino-zinfandels

Vinsku kartu pažljivo odabire prvi hrvatski sommelier Ivan Šneler, a ovo predjelo od školjki savršeno naglašava malvazija Benvenuti.

Izdvojeno:

> Impresivno je vidjeti bogatstvo izbora najboljih vina iz hrvatske i cijelog svijeta. Restoran Zinfandel’s nudi više od 200 vrsta vina, uglavnom iz Hrvatske i Kalifornije, ali i iz Francuske, Italije, Španjolske, Čilea te Australije.

Mnogo pozornosti posvećuje se svakom jelu no poznata perjanica u klasičnom meniu ovog restorana, kada je o mediteranskim specijalitetima riječ, je vrlo traženi brancin omotan u krupnoj soli koji upravo zbog nje u termičkoj obradi u sebi zadržava sve nutritivne vrijednosti.

jakobove-kapice

Mala tajna pripreme:

> U sol se stavlja bjelanjak i ta se kompaktna smjesa omotava oko brancina koji se peče u pećnici oko 20 minuta te tako sve nutritivne vrijednosti ostaju u brancinu

Uz ovako pripremljen i pred gostom filetiran brancin savršen se sljubljuje sa sitno nasjeckanom rajčicom i zapečenim krumpirom na finom maslacu nježno posut s parmezanom te serviran u keramičkoj posudi koja krumpiru održava savršenu temperaturu tijekom jela.

juha-od-krumpira

Kada je o ovom glavnom jelu riječ mit o malim „porcijama“ u vrhunskim restoranima pada u vodu. Za takvu ideju, i još mnoge druge, zaslužna je Ana Grgić, chef koji voli da gosti dobiju „snažnije“ količine na tanjuru, a da su talentiranu Anu po njenim savršenim kulinarskim vještinama i djelima prepoznali domaći i strani gosti i gastronomski znalci i kritičari dokazuju i brojne svjetske nagrade i priznanja.

Zanimljivosti o chefu Ani Grgić

> Ono što ovu, prirodno lijepu ženu, obilježava kao osobu koja daje poseban izražaj Zinfandel’su su zasigurno njena jednostavnost karaktera i vrhunski talent koji strastveno otkriva i neumorno stvara nove kreacije za nepce.

> 2015. godine Ana je postala ambasadorica projekta Fish Forward u inicijativi Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, čiji je cilj povećati svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva.

meso-rakovice

Izdvojeno:

> Ovisno o izboru predjela neizmjerne osjećajne reakcije izazivaju svojim kolažem okusa i vizualnog doživljaja prsa od prepelice sa lješnjakom i javorovim sirupom uz kremu od plavog krumpira i izdizajnirane komadiće istog

gel-od-ananasa

Točku na i svako čine deserti koji završno oplemenjuju gastronomski užitak i izazivaju završni estetski doživljaj. Pogled na slastice u Zinfandel’su u mnogima izaziva uzbudljiv apetit, a za svaku je preporuku mouse od čokolade sa pistacijama čija količina božanstveni okus na nepcima još jednom potvrđuje da u ovom restoranu nitko ne ostaje neispunjenih želja.

Izdvojeno:

> Štrukli su već desetljećima specijalitet hotela, a probala su ih mnoga najizbirljivija svjetska nepca poput Josephine Baker, Elisabeth Taylor, Louisa Armstronga, kraljice Elizabete II, a njima je bio očaran i veliki gurman Orson Welles.

Tekst napisala: Diana Mikloš
WSET Level 2