Zinfandel se vraća kući

Petnaest godina od velikog otkrića da je Zinfandel zapravo Tribidrag ili Crljenak Kaštelanski ta se velika sorta vraća u domovinu iz koje je potekla. Budite svjedok tog događaja i pridružite se skupini od 150 vinoljubaca koji će imati priliku upoznati sva njegova lica na 1. Međunarodnoj konferenciji o vinskoj sorti Tribidrag, 27. i 28. travnja 2017. u Splitu u Hrvatskoj – zemlji njegovih korijena.

Tribidrag ili Crljenak Kaštelanski stara je i gotovo zaboravljena autohtona hrvatska vinska sorta koja posljednjih godina doživljava svoj preporod zahvaljujući upravo Zinfandelu. Nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla najpopularnije američke sorte Zinfandel prof. dr. Carole Meredith s Američkog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski Primitivo genetski istovjetan Zinfandelu te da je hrvatski Plavac Mali genetski sličan Zinfandelu i njegove korijene treba tražiti u Dalmaciji.
Otprilike u isto vrijeme stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Edi Maletić i prof. dr. Ivan Pejić, pokušavaju DNK metodom dokazati i zaštititi autohtonost Plavca Malog.

maletic-meredith-pejic

Krajem 2001. godine, nakon obilaska starih dalmatinskih vinograda i prikupljenih više od 150 različitih uzoraka listova loze, američko-hrvatski tim znanstvenika pronalazi identičan genetski profil. Punih četrdeset godina nakon što je američki vinar hrvatskog podrijetla Mike Grgich u dolini Napa ugledao lozu koja mu se učinila vrlo poznatom misterij je konačno riješen: Zinfandelovi korijeni nađeni su u Kaštelima pokraj Splita. Zinfandel je zapravo Tribidrag, koji je u Dalmaciji (Hrvatska) poznat još od 15. stoljeća.

Upravo ova priča tema je konferencije “Ja sam Tribidrag“, na kojoj će samo 150 sudionika i najvećih zaljubljenika navedene sorte imati priliku saznati više o tome kako je Tribidrag iz Dalmacije otišao na put i udomaćio se u mnogim vinskim regijama svijeta bilo pod imenom Zinfandel, Primitivo ili Tribidrag. U Hrvatskoj, zemlji iz koje je potekao, na konferenciji “Ja sam Tribidrag” prvi će se put predstaviti dvadeset različitih vina s različitih terroira, ali iz iste vinske sorte – Tribidraga.

Za predavanja i vođene degustacije pozvani su najveći autoriteti iz tog područja: Edi Maletić i Goran Zdunić za Hrvatsku, David Gates i Joel Peterson za Ameriku, Lisa Gilbee za Italiju te José Vouillamoz za ostatak svijeta. Za uvod u cijelu priču zaduženi su Carole Meredith i Ivan Pejić, genetičari koji su DNK analizom dokazali istovjetnost sorti.

trs-kastelaPosebna je gošća konferencije Jancis Robinson, najcjenjenija vinska kritičarka i novinarka u svijetu, Master of Wine i koautorica vinskog leksikona Wine Grapes, u kojemu Tribidragu daje značajan prostor.

Hrvatska je tradicionalno zemlja vina. Osim Tribidraga, Hrvatska ima još 130 autohtonih sorti koje se polako oživljavaju i vraćaju u čaše. Ako uzmemo u obzir da njezina površina iznosi samo 56.594 km2, možemo ustvrditi da je Hrvatska zapravo boutique vinarija raritetnih sorti i limitiranih serija. Izabrane primjerke vina i njihovih kreatora sudionici će moći upoznati tijekom konferencije, a na organiziranim vinskim turama upoznat će se sa specifičnostima terroira.

Napokon, petnaest godina od velikog otkrića da je Zinfandel zapravo Tribidrag, ta se velika sorta vraća u domovinu iz koje je potekla – budite svjedok tog događaja i rezervirajte mjesto na 1. Međunarodnoj konferenciji o vinskoj sorti Tribidrag u Splitu 27. i 28. travnja 2017. godine.

Organizator konferencije “Ja sam Tribidrag” jest udruga Tribidrag koja se bavi promicanjem autohtonih hrvatskih vinskih sorti iz Zagreba, čije članove čine vinski entuzijasti i priznati vinski stručnjaci.
Informacije o predavačima i programu konferencije:
www.tribidrag.org ili na info@tribidrag.org
Prijave i informacije o kotizaciji, smještaju i vinskim turama:
http://tribidrag.org/prijava-registracija/ ili mice@globtour.hr

Facebook Like Button