Cuvée vina  – kako odabrati savršene bijele i crvene blendove uz jela

Dobro došli u svijet cuvée vina, gdje se umjetnost blendanja sorti grožđa susreće s čarolijom okusa i aroma u vinskoj čaši.
Cuvée vina, poznata po svojoj složenosti i harmoniji, nastaju pažljivim odabirom i kombiniranjem različitih sorti grožđa kako bi se stvorila savršena ravnoteža mirisa, boje i okusa.

Približit ćemo neka najbolja bijela i crvena cuvée vina u kojima su upareni upravo one sorte koje zadovoljavaju i najosjetljivija nepca te izvrsno upotpunjavaju odabrana jela. Bilo da ste u restoranu i tražite savršen izbor vina za večeru, ili birate vino za posebnu priliku kod kuće, znanje o idealnim blendovima vinskih sorti može vam pomoći da napravite pravi izbor.

Uživajte u otkrivanju novih mirisa, aroma i okusa i prepustite se čaroliji cuvée vina koja će vaše vinsko iskustvo učiniti nezaboravnim.

Uz svaki predloženi cuvée/blend, predložit ćemo vam i hranu koja će se savršeno uklopiti s odabranim vinima, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u harmoniji hrane i vina.
Uživajte u čitanju i, naravno, u degustaciji!

sorte vina cuvee blend bijelo vino Sauvignon blanc reasling Chardonnay

Bijele sorte za cuvée vina

Chardonnay i Sauvignon blanc
Chardonnay donosi bogate, kremaste note s okusima jabuke i citrusa, dok Sauvignon blanc pruža osvježavajuće arome trave, zelenog čaja i limuna. Ova kombinacija stvara cuvée vino koje je savršeno za lagane salate, riblja jela i piletinu.

* Domicilna zemlja Chardonnaya je Francuska, a do sad se pokazalo da najbolje uspijeva u Burgundiji (Francuska), Kaliforniji (SAD), Australiji i Novom Zelandu.

* Francuska je zemlja koja se ponosi uspjehom sorte Sauvignon blanc, a još sjajno uspijeva u dolini Loire (Francuska), Marlboroughu (Novi Zeland) te Kaliforniji (SAD) i Čileu.

Riesling i Gewürztraminer bijele sorte vina
Riesling je poznat po svojoj cvjetnoj aromi i voćnim notama breskve i marelice, dok Gewürztraminer dodaje egzotične začine i note tropskog voća. Zajedno čine vino koje je izvrsno uz začinjenu azijsku kuhinju i jela sa svinjetinom.

* Riesling nam dolazi iz Njemačke s najboljim rezultatima u uzgoje te sorte vina uz Rajnu (Njemačka), a ne zaostaju niti francuski Alsace ili neka područja Australije.

* Domicilna zemlja vinske sorte Gewürztraminer je Njemačka, a sjajnim okusima ove sorte mogu se još pohvaliti pokrajina Alsace iz Francuska, te Kalifornija i Novi Zeland.

Viognier i Marsanne sorte
Viognier donosi bogate arome breskve, kajsije i cvijeta naranče, dok Marsanne dodaje slojeve meda i orašastih plodova. Ovaj blend je idealan uz kremaste sireve, jela s morskim plodovima i pačje meso.

* Viognier nam stiže iz Francuska s izvrsnim rezultatima u uzgoju u francuskoj dolini Rhône, a Kalifornija i Australija odavno su već izvrsni teroari za Viognier voćnu sortu bijelog vina.
* Bijela vinska sorta Marsanne stiže nam iz Francuska gdje najbolje uspijeva u dolina Rhône, a i Australija je također postala dom ove profinjene sorte.

cuvee blend zinfandels pinot noire sorte vino vina

Crvene sorte za cuvée vina

Cabernet Sauvignon i Merlot
Cabernet Sauvignon je poznat po svojim dubokim, tamnim voćnim notama i začinima, dok Merlot donosi meke, baršunaste tanine i arome šljive i čokolade. Zajedno stvaraju vino koje savršeno prati goveđe odreske, jela s roštilja i bogate gulaše.

* Francuska je zemlja finog Cabernet Sauvignona koji najbolje uspijeva u Bordeauxu, a Kalifornija, Čile i Australija zemlje su koje su fantastično prenijele uzgoj u svoje zemlje i daju nam vina iz ove sorte koja obožavaju mnogi ljubitelji upravo ovih okusa.

* Merlot nam ponovno dolazi iz Francuska s najvećim uspjehom u Bordeauxu, a od europskih zemalja Italija je ona koja se može pohvaliti izvrsnim doprinosom u uzgoju Merlota. Ne treba zaboraviti i daleku Kaliforniju koja je otišla itekako daleko u njegovanju ove sorte i proizvodnje vina.

Syrah i Grenache
Syrah je bogat aromama crnog voća, papra i čokolade, dok Grenache donosi slatke note jagode i začina. Ova kombinacija je fantastična uz jela sa divljači, janjeće kotlete i začinjene kobasice.

* Syrahu je domicilna zemlja Francuska u dolina Rhône, a Australija i Kalifornija od novih zemalja

* Grenache domicilno stiže iz Španjolske, a najbolje uspijeva u regiji Rioja, a dolina Rhône u Francuskoj također, kao i područja u Australiji donose izvrsne urode ove vinske sorte.

Pinot Noir i Zinfandel
Pinot Noir donosi eleganciju s aromama trešnje, jagode i laganih začina, dok Zinfandel dodaje bogate note crnog voća i bibera. Ovaj blend je izuzetan uz jela od svinjetine, pečenu piletinu i razne sireve.

* Pinot Noir stiže domicilno iz Francuske, a najboljim dijelom te sorte smatra se Burgundija, a i Njemačka također prednjači u izvrsnim rezultatima i kakvoći sorte Pinot Noira, a od Novog svijeta izvrstan je onaj iz Oregona (SAD) i s Novog Zelanda.

* Domicilna zemlja sorte Zinfandela smatra se Hrvatska (pod imenom Crljenak Kaštelanski), a fantastično uspijeva u Kaliforniji, Italiji (pod imenom Primitivo)

Sada kada ste saznali više o idealnim bijelim i crvenim blendovima, te o njihovim domicilnim zemljama i najboljim regijama za uzgoj, sigurno ćete s više samopouzdanja birati vina koja će obogatiti vaše kulinarske doživljaje.

Bilo da se odlučite za bogate arome Chardonnay i Sauvignon Blanc blendova uz lagane salate i riblja jela, ili za duboke i tamne note Cabernet Sauvignon i Merlot blendova uz sočne odreske, svaki izbor može biti pravo malo putovanje kroz mirise i omiljene okuse.

Eksperimentirajte s različitim kombinacijama i otkrijte koja vina najviše odgovaraju vašem nepcu i omiljenim jelima. Neka vam svaka čaša donese uživanje i otkrivanje novih harmonija ukusa. Uživajte u svojim vinskim avanturama i savršenim cuvée vinima!

Živjeli!

tekst: Diana Mikloš, WSET II

Facebook Like Button