Biti kum na vjenčanju

Vjerujte da je budući bračni par, ali posebno mladoženja dugo i pomno razmišljao o tome tko će biti njegov vjenčani kum i kome će pripasti ova važna titula.

Ako ste izabrani za kuma na vama je, ako to želite i ako to niste već odavno znali, da prije nego prihvatite ovu važnu obvezu razmislite i odlučite. jer biti kum je preuzimanje prilično velike odgovornosti. U prijevodu treba odraditi mnogo zadataka i poslova koji mladencima olakšavaju pripremu i proslavu vjenčanja.

Ako ste već bili kum na vjenčanju onda je iskustvo već prisutno i dobro će vam doći. No, ako ste kum po prvi puta nekoliko savjeta i uputa svakako će dobro doći. Uz “etiketu” dobrog kuma morat ćete računati i na neke financijske obveze i troškove pa se stoga pripremite i na taj dio.

Krenimo od početka – pristali ste biti kum na vjenčanju

Od trenutka prihvaćanja uloge kuma do trenutka kada mladenci zaljubljeno odlaze na svoje bračno putovanje zadatak kuma je da vrlo praktično, iskreno i otvoreno, te nadasve emotivno, uvijek razgovara s mladoženjom te mu bude pri ruci u svakom trenutku.

Nisu uvijek bitni samo zadaci koji se postavljaju pred kuma već je važno da prijateljski razgovarate s mladoženjom i o osjećajima koje gaji sada kada se ženi i ulazi u bračne vode.

Mladoženju treba pažljivo slušati, bodriti ga u slučaju brige oko vjenčanja ili samog braka, te dobro slušati njegove odgovore i želje vezane za protokol vjenčanja.

Mladoženji ponekad treba “ispušni ventil” kada su u pitanju njeni roditelji, zajednički život ako odlaze živjeti kod njenih, ili da jednostavno prizna nekome da je nervozan.

Zadatak kuma je da dobro sluša, pogotovo ako mladoženja počne pokazivati prve znakove nervoze, zabrinutosti, stresa oko cijelog događanja. Možda će vam kao kumu biti dovoljno da mu ispričate par dobrih viceva ili anegdota, tapšanje po ramenu da bi se vaš prijatelj koji se ženi osjećao ponovno kao prava muškarčina.

kum na vejnčanju muškarac

Kum je čovjek od povjerenja

Kada ste uklonili sve moguće dvojbe kod mladoženje tada na red dolaze sljedeće obveze koje trebate odraditi kao kum:)

* kum je organizator momačke večeri koju treba i platiti
* trebate pomoći oko organizacije medenog mjeseca
svakako otići u kupovinu (ili najam) s mladoženjom smokinga ili odijela za vjenčanje
* ako to mladenac želi pomoći i oko zavjeta mladenci
* ako dolaze gosti koji nisu iz mjesta gdje se održava vjenčanje treba organizirati prema popisu gostiju smještaj
* trebali bi pomoći i djeverušama u dekoriranju i uređivanju prostora vjenčanja
* urediti automobil u kojem se voze mladenci

kum odijelo muškarac

Dan vjenčanja

* Večer ranije treba što ranije otići spavati s pripremljenom garderobom i ulaštenim cipelama te pripremljenim burmama u sigurnom džepu sakoa
* ujutro treba, nakon ustajanja i dobrog doručka, nazvati mladenca i pitati da li sve teče kako je planirano
* otići do prijatelja/mladenca i pomoći mu oko odijevanja i još jednom provjeriti s njim da su burme na sigurnom mjestu
* pobrinuti se da mladoženja na vrijeme krene po mladenku ili da bude na mjestu vjenčanja minimalno pola sata ranije od termina vjenčanja
* pozdraviti goste i pobrinuti se da sve teče prema planu
* i na kraju, potpisati se kao svjedok u knjigu vjenčanih

vjenčanje svadba

Nastavak vjenčanja u ulozi kuma

* odmah nakon protokola vjenčanja treba dogovarati s fotografom koga se fotografira za grupnu fotografiju pa zatim pojedinačno mladenci s kumovima, s djeverušama, s roditeljima i na kraju i oni sami u nekoliko poza
* dobro organizirati prijevoz mladenaca i odmah potom svih gostiju (ako je netko stigao nenadano treba mu organizirati prijevoz)

Kako za kuma teče proslava vjenčanja

* kum svakako treba održati lijepu i veselu zdravicu
* nakon što mladenac otvori ples s mladenkom nakon nekoliko minuta odmah se na podiju za ples pridružiti s vjenčanom kumom
* zatim treba zaplesati s mladenkinom majkom a potom s majkom mladoženje
* tijekom svadbene večeri pitati goste kako se osjećaju i treba li im što
* najaviti preuzimanje darova za mladence te s kumom prenijeti darove u za to predviđenu prostoriju/sobu za mladence
* organizacija fotografa u trenutku donošenja svadbene torte i prvog rezanja kriške za mladence

Kako izgleda prvo jutro za kuma nakon svadbene proslave i vjenčanja

* prekontrolirati cijeli prostor da nešto nije slučajno ostalo nakon svadbe
* ako je mladenac posudio odijelo ili smoking za vjenčanje kum ga treba vratiti iznajmljivaču
* otpratiti mladence na njihovo bračno putovanje i još jednom zaželjeti svako dobro

muškarac kum 7

Zaključak se nameće sam od sebe. Da biste bili dobar kum trebate biti okretna, spretna osoba od povjerenja, saveznik koji rješava sve probleme ako oni iskrsnu, istovremeno ponosan na svoju zahtjevnu ulogu koja još više produbljuje prijateljstvo.

Misija kuma je da mladenci budu sretni i zadovoljni i to ne samo na vjenčanju već im treba biti podrška i u daljnjim bračnim danima pa i onda kada se pojavi neka krizica. Kum je osoba koja će pamtiti zajedno s mladencima svaki sretan trenutak njihovog zajedničkog života.

Facebook Like Button