Božićne dekoracije za bajkovitu blagdansku atmosferu

Donosimo nekoliko dekorativnih ideja za blagdansko uređenje doma koje će i ove godine učiniti atmosferu toplom i veselom, baš kakao to u vrijeme blagdana očekujemo i zaslužujemo.

Dolaskom hladnijih dana, a posebice mjeseca prosinca i Adventa gradovi dobivaju novo ruho, ulice su ukrašene lampicama, božićni ukrasi više sa svih strana, trgovine obiluju idejama za darove, a na vratima, izlozima i stolovima sve je više božićnih dekoracija.

Adventski vjenčići

Adventski vjenčići svakako su neizostavan element kućnih dekoracija.

Oni mogu biti različitih veličina i oblika, a ono što im je zajedničko to su četiri svijeće koje predstavljaju tjedne do Božića. Vjeruje se da je prvi izrađen u 19. stoljeću u Hamburgu kako bi okupio i razveselio štićenike jednog doma.

Krug odnosno ring predstavlja vječnost, dok su svijeće svjetlost Božja koja označava Isusov dolazak.

bozicne-dekoracije-4

Adventski kalendar

Osim adventskog vjenčića, kod kuće možete izraditi i adventski kalendar.
Napravit ga posebno ako imate djecu jer će mališane posebno veseliti odbrojavanje do Božića, ali i maleni pokloni koje će unutra pronaći. Možete ga izraditi pomoću 24 čarapice, 24 kutijice, teglice ili nečeg drugog.

Te posudice označite brojevima kako biste djeci olakšali odbrojavanje, a u njih svakodnevno možete staviti neku voćku, slatkiš ili lijepu poruku.

bozicne-dekoracije-1

Ukrasi za vrata

Kako biste uljepšali dane ljudima koji dolaze k vama, ukrasite ulazna vrata vjenčićima s daškom zime. Na njima mogu biti mali snjegovići, anđeli, božićni ukrasi pa čak i kuglice za bor.

Možete ih izraditi sami od svega nekoliko trakica i par ukrasa ili pak obiđite cvjećarnice i odaberite nešto baš po svom ukusu.

bozicne-dekoracije-3

Girlande

Girlandama možete ukrasiti ulazna vrata, cijevi, ogledala i prozore. One mogu biti u raznim bojama i veličinama, s ukrasima ili bez njih, mogu biti sjajne ili mat, ali svima je zajedničko upravo to da u prosincu najviše dolaze do izražaja i čine sastavni dio božićnih dekoracija.

bozicne-dekoracije

Ukrasi

Od ostalih božićnih ukrasa svakako treba spomenuti Djeda Božićnjaka i snjegoviće, ali i neizostavne lampice.

božić snjegović

Djed Božićnjak, poznat i pod nazivom Djed Mraz stari je djedica, bijele brade i sijede kose, u crvenom odijelu s trbuščićem i crvenom kapicom. Poznat je po tome što djeci donosi darove. Ovaj izmišljeni lik nastao je u Americi, a prije njega je djecu darovao Sveti Nikola.

bozicne-dekoracije-2

Postoje razne priče o njemu, a vjeruje se da živi u Laponiji. Kroz godinu prati tko je bio dobar, a u prosincu ovaj djedica ima pune ruke posla, posebno oko Božića. U pomoć mu priskaču vilenjaci, a društvo im prave snjegovići.

I dok je prije bilo sasvim normalno u zimi raditi snjegovića, zbog klimatskih promjena snjegoviće pronalazimo u raznim varijantama od tkanina, a sve manje u izvornom obliku, napravljene od snijega.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, tome dodao par medenjaka, malo cimeta i klinčića, za potpuni ugođaj nedostaju nam još samo ukrasne lampice.
U šarenim bojama ili obične bijelo – žute, lampice su dekoracija koja je neizostavna u prosincu.

Bilo da njima ukrasite bor, postavite ih po prozorima ili vratima ili u obliku životinja na prozorske daske i kućne prilaze, lampice upotpunjuju božićni ugođaj.

bozicne-dekoracije

Ne dajte se smetati i prionite na posao. Ukrasite svoje domove i radna mjesta i vidjet ćete kako će Vam i jutarnje buđenje postati puno ugodnije.
U prosincu sve nekako ima bolji okus, a iako je vani hladnije, sve izgleda nekako domaće i toplije.

ukrasi dekoracija

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button