Božićni sajmovi svijeta

Približava nam se najljepše doba godine vrijeme blagdana i bijelog Božića.

Diljem svijeta otvorio se veliki broj božićnih sajmova koji nude veliki izbor vrhunskih ukrasa za dom, poklona, rukotvorina koje oduševljabvaju od zanatskih do tradicionalnih, a sa svih strana dopire miris domaćih jela i kuhanog vina. Donosimo vam pregled najboljih božićnih sajmova, kako bi uživali ili čitajući o svakoj specifičnoj destinaciji, a možda se odllučite neku od njih i posjetiti.

Oslo, Norveška

norveska-1
Božićni sajam u norveškom Narodnom muzeju je vrlo popularna tradicija među kako među stanovnicima tako i turistima glavnoga grada. Božićni sajam ima više od stotinu originalnih kućica u koje možete ući i kupovati domaće rukotvorine, božićne ukrase, kolače i druge poslastice. Kafići u muzeju su ukrašeni u blagdanskom stilu a poslužuju kavu, medenjake i druge norveške božićne specijalitete.

Svaka obitelj i svi posjetitelji osjetiti će božićni duh u samom centru Osla gdje je smješten zanimljiv božićni sajam za djecu i odrasle s hranom i pićem, božićnim delicijama, ukrasima, umjetninama i rukotvorinama. Spikersuppa je puna štandova i šatora, osvijetljena i uređena za Božić.

Stockholm, Švedska

svedska-1
Smješten u starom dijelu grada, ovaj božićni sajam održava se od davne 1915. godine. Na četrdesetak štandova možete pronaći autohtone švedske proizvode. Osim velikog izbora vrhunskih rukotvorina, dok se šećete između štandova, možete pronaći i puno švedskih delicijaza za kušanje. Tradicionalni medenjaci i slastice sigurno će razveseliti mlađi dio populacije, a tradicionalno kuhano vino, glögg, sigurno će ugrijati starije posjetitelje.

Kopenhagen, Danska

danska-1
Božićni sajam Hans Christian Andersen je jedinstven po svom stilu i atmosferi, a oslanja se na nostalgiju posjetitelja prema poznatim bajkama. Božićni sajmovi daju posjetitelju uvid u način na koji se slavi Božić u Danskoj i može pretvoriti božićnu kupnju u jedinstven doživljaj. Većina sajmova u Danskoj održavaju se na glavnim gradskim trgovima. Najpopularniji od njih nalazi se u glavnom gradu Kopenhagenu u Tivoli parku.

Berlin, Njemačka

berlin-1
U središtu Berlina nalazi se božićni sajam kojeg svakako treba posjetiti dok kupujete u poznatoj Kurfürstendamm aveniji. Breitscheidplatz božićni sajam smješten je u okolici crkve Kaiser-Wilhelm-Memorial gdje posjetiteljji mogu pronaći tradicionalne božićne ukrase ali i specijalne svjetlosne efekte. Trg osvjetljavaju tri, čak sedamnaest i pol metara visokih, piramida ukrašenih s blagdanskom rasvjetom te preko osamdeset okićenih jelki.

Maleni nekomercijalni sajam u organizaciji građana Berlina blagdanski je sajam u blizini muzeja Bröhan, preko puta palače Charlottenburg, Dok kupujete lijepe božićne darove u obliku umjetnina i rukotvorina od domaćih umjetnika, trenutačno će vam se otvoriti apetiti uz mirise kuhanog vina, kolača, kobasica i ostaleh mirišljavih jela.

London, Velika Britanija

london-1

Barbican Christmas Market
Tijekom desetak dana Barbican je domaćin tradicionalnoj kupnji, kada 35 nezavisnih dizajnera, proizvođača i obrtnika postavljaju svoje dućane u predvorjima zgrada. U ponudi su vintage i dizajnerska odjeća, umjetnine, knjige i ručno izrađene igračke što pruža mogućnost za božićni kupnju u domeni kulture. Kao što i priliči u dostatnim količinama ima i kuhanog vina i pita.

Cabbages & Frocks Christmas Market
Nikako nemojte propustiti ovo svečano izdanje tjednog Marylebone sajma, koji se umjesto uobičajene subote održava srijedom popodne. Osim uobičajenog spoja štandova s hranom i ukrasima možete pronaći i prava zimska čudesa, sobove, špilju djeda Mraza i mnoštvo kuhanog vina.

Hyde Park Winter Wonderland
hyde-park-1
Hyde park se uvijek pojavljuje u svom glamuroznom izdanju za vrijeme božićnih blagdana. Park je prepun različitih naprava za lude vožnje, prepun je atrakcija uključujući i Giant Observation Wheel, dva cirkusa i poznato klizalište. Sajam nudi svečane slastice kao i proizvode njemačkih obrta pa sve do tradicionalnih napitaka poput piva i neizbježnog kuhanog vina.

Coram’s Fields Christmas Fair
coram-fields-christmas-fair
Ovaj obiteljski sajam pruža sjajnu dobrodošlicu i odmor od gužve, a posjetitelji se slijevaju u glavni grad svakog prosinca. Roditelji mogu šetati između štandova, kupovati darove kao što su sezonska hrana, knjige i nakit, pijuckati kuhano vino i uživati u nagradnim igrama dok se mališani mogu zabaviti u aktivnostima ukrašavanja i izrade nakita, u različitim vožnjama i ranom pojavom djeda Mraza.

 

 

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially
tel: +385 (0) 1 777 6164
Fotografije: flickr

Facebook Like Button