Drugi korak u kulinarskoj šetnji Mariborom

Nova turistička ponuda grada Maribora pod nazivom „Kulinarični sprehod“ (kulinarsko hodanje koje sam ja zbog romantičnih razloga prozvala šetnjom) povezuje povijest i gastronomiju, tako ujedinjujući dvije tradicionalne komponente slovenske Štajerske.

Nakon što smo se moja „dobra vila“ i ja okrijepile u gostionici „Kod tri ribnjaka“, uputile smo se prema restauraciji „Sedam“ Visoke strukovne škole za ugostiteljstvo i turizam (VSGT) u Cafovoj ulici 7. Nekada nazvana Hammerling Gasse, ova ulica, zahvaljujući gubitku germanskih obilježja grada, godine 1919. postaje Cafova (izvor je VSGT ova publikacija ).

seven-1

U zgradi (nekadašnjoj) na broju 7 oduvijek je postojala vrlo živahna aktivnost: tu su bili smješteni hotel i kavana „Zur Stadt Wien“ (postoji podatak da je uvedena električna rasvjeta ubrzo nakon pojave prve rasvjete u Sloveniji, u Mariboru 1883.) u čijoj se vrtnoj dvorani od 1908. nalazi prvi stalni kinematograf nazvan „Grand Elekto Bioskop“ (ime kina se vremenom mijenja, ali kino stalno radi ).

Za vrijeme Drugog svjetskog rata zgrada je bombardirana,sačuvan je nacrt novogradnje iz 1953., a nova zgrada postoji od 1962.

seven-2

Današnja škola (utemeljena 1926.) svojom gastronomskom ponudom nastoji gurnuti u zaborav činjenicu da je tu nekada bio Porezni ured, pa radije podsjećaju na „dobra stara vremena“ zabave i hrane.

Ponuda hrane u Restauraciji „Sedam“ (kao „drugi korak“ u kulinarskoj šetnji Mariborom) sastojala se od uvodnog namaza (pašteta) i heljdine kaše (tako omiljene i rado konzumirane ajdove kaše) sa starim sirom i gljivama.

I sve to uz vrhunsku podvorbu – ipak se radi o mladim ljudima koji još uvijek vole svoj posao (mada ne sumnjam u njihov visoki profesionalizam kasnije!).

Fotografije Jasmina Pisanec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button