Za prave ljubitelje čokolade nema dileme – čokoladna panna cotta postat će omiljena ljetna slastica!
Nekoliko zanimljivih činjenica o kakau i obožavanoj čokoladi
> Svako stablo kakaovca daje otprilike 2500 zrna.
> Stablo kakaovca može živjeti preko 200 godina, no plod daje samo tijekom prvih 25 godina.
> Čokolada je tijekom više od 90 posto svoje povijesti bila konzumirana u tekućem obliku.
> Čim u usta stavimo komadić čokolade, on se odmah topi zbog toga što je temperatura u našim ustima oko 36°C, dok se čokolada počinje topiti na 34°C.
> Švicarci su najveći potrošači čokolade, a svaki Švicarac u prosjeku pojede oko 13 kilograma čokolade godišnje.
SASTOJCI:
Za tamni sloj: 10 grama želatine u listićima
500 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
prstohvat soli
200 g čokolade, grubo narezane
Za svijetli sloj: 10 g želatine u listićima
500 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
na vrh noža sjemenki vanilije
Za ukrašavanje: Sezonsko voće, kakao u prahu
PRIPREMA:
Za tamni sloj: Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju.
U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i prstohvat soli. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja.
Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi.
Ponovno maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.
Ovu smjesu rasporedite u četiri desertne čaše i ostavite da se potpuno ohladi.
Ako želite da kreme u čaši budu pod kosim kutom onda čaše ostavite hladiti u nakošenom položaju koji tako da ih podbočite smotanom kuhinjskom krpom.
Za bijeli sloj:
Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i sjemenke vanilije.
Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu.
Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi. Dobivenu smjesu rasporedite na ohlađeni tamni sloj.
Za posluživanje: Sve dobro ohladite prije posluživanja. Poslužite ukrašeno svježim voćem i posipano kakaom.
Recept: Kraš