Hrana kao osobna iskaznica

Treći nacionalni Dani „Okusa hrvatske tradicije“ traju od 18.- 28. studenog 2022. i obuhvaćaju 125 ugostiteljskih objekata u jedanaest županija.

U pratećem katalogu mogu se naći imena, lokacije i kulinarska ponuda svih onih gostionica, OPG-ova, konoba i planinarskih domova koji nalaze da je gastronomija „važan dio identiteta zemlje, nezaobilazan sastojak očuvanja nacionalnih vrijednosti (…) i najbolja turistička pozivnica“.

hrana-purica

Ta gastronomska mjesta lako je prepoznati po znaku u obliku bijelog tanjura sa spiralnim aplikacijama u crvenoj, žutoj i plavoj boji. Govoreći o tradiciji i kuhanju, valja imati na umu da su mnoge nacionalne kuhinje nastale pod utjecajem susjednih zemalja, pa je recimo u Slavoniji uočljiv utjecaj mađarske i njemačke kuhinje, dok u županijama gdje se „susreću“ more i gore ljudi jedu sve što pliva i trči pa se miješaju mediteranski i kontinentalni utjecaji i takvu kuhinju nije lako „ugurati“ u ladicu.

Dakako, na raznim okućnicama ili poljima stasaju životinje iste vrste , pa ljubitelji peradi u raznim županijama jedu puricu, gusku ili patku s vrlo malim varijacijama – možda se to očituje u prilogu jer se negdje jedu isključivo mlinci, a negdje samo heljdina kaša (ima i ljubitelja krumpira također).

hrana-juha

Glavna razlika između ugostiteljskih objekata gdje se pripremaju tradicionalna jela u odnosu na one „druge“ je u pristupu (težnja autohtonosti) i pripremi (na starinski način), pa „promišljena“ ponuda svakako izaziva zanimanje i prepoznavanje.

Ponuda zapisana u spomenutom pratećem katalogu postoji cijele godine, ali za vrijeme Dana „Okusa hrvatske tradicije“ ona je pomno odabrana (od predjela ili juhe preko glavnog jela do deserta) i cjenovno prilagođena.

Fotografije: DMK

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button