Ilustracija kao samostalna likovna disciplina

Pojam „ilustracija“ podrazumijeva crtež uz tekst odnosno dodatno objašnjenje (ili ukras) napisanom i uglavnom se povezuje s pripovijestima za djecu.

Međutim,svojim izgledom korice knjiga za odrasle itekako doprinose dodatnoj sklonosti potencijalnih čitača za uzimanjem određene knjige.

3bij
Ivana Mrčela

Tako ilustracija pomalo počinje „živjeti vlastiti život“ što pokazuju izložbe (mada nerijetko imamo uz izložak i knjigu za koju je određena ilustracija osmišljena) poput Sedmog hrvatskog biennala ilustracije postavljenog u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori od 12.6.-22.7.2018.

Poput čuvene upute „Cherchez la femme“ (Potraži ženu tj. žena kao poticaj ) i za kontinuitet ovih izložbi valja zahvaliti upornosti Koraljke Jurčec Kos, koja je nakon silnih priprema i poticaja 2006.uspjela okupiti ilustratore, koji su jedva dočekali da pokažu svoje originale.

bijil
Antonia Pesenti

Dakako, radi se o žiriranoj izložbi, a ove je godine predložena tema bila grad kao inspiracija. Svake se godine, pa i ove, pojavljuju različiti naraštaji ilustratora, domaći i strani, afirmirani i nepoznati, nudeći različite likovne rukopise i tehnike.

Posebnost izložbe je sudjelovanje nakladničke kuće „Fraktura“ iz Zaprešića, čije omotnice pokazuju visoke estetske vrijednosti.

4bij
Renata Fučikova

Zasebnu cjelinu čine radovi studenata Fakulteta dizajna i umjetnosti Ladislava Sutnara iz Plzena (Češka) predvođenih njihovom profesoricom Renatom Fučikovom, dobitnicom Velike nagrade ovogodišnjeg Biennala.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button