Fotografska izložba Biljke na izdisaju

Fotografska izložba pod nazivom „Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama“ performerice, dizajnerice i fotografkinje Tajči Čekada postavljena je u zagrebačkoj Galeriji PM HDLU-a od 5.-15.7.2018. i pokazuje autoričin specifičan smisao za – humor.

tajči6

Naime, fotografirajući u ustanovama različitih profila (šteta je da ne znamo o kojim se prostorima radi), Čekada je bila sklonija onim posudama u kojima su biljke bile na izdisaju (ili su izdahnule), gdje je postojao nesklad u odabiru vrsta raslinja ili su bijke bile „ugurane“ u posve neprikladne prostore.

tajči 9

Dakle, iako se može govoriti o ukrasnom zelenilu, njihov smještaj više govori o ljudskoj nebrizi i nemaru, „baš me briga“ pristupu toliko karakterističnom za sve osim sebe sama.

tajči 1

Duhovitost prepoznajem u samom nazivu „biljni svijet“ koji podrazumijeva obilje zelenila u dobrim uvjetima , a ne potencijalno obilje truleži – važnije su podne pločice od živog organizma.

tajči 10

Naravno da ova izložba neće ništa promijeniti u ophođenju prema biljkama, ali se barem nitko neće moći pozivati na neznanje!

tajči7

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti