Srebrni rimski trg

Talijanski glavni grad Rim punim se pravom opisuje kao „vječni grad“, jer možda niti u jednom drugom europskom gradu nije tako prepoznatljiva neprekinutost vremenske linije: od antičkog doba (Forum Romanum) do 21.stoljeća (Zaha Hadid i MAXXI- Muzej umjetnosti 21.stljeća).

Uz najpoznatije antičke ostatke (Koloseum, Fori Imperiali, Karakaline terme, Circus maximus, Trajanova tržnica itd), nedaleko crkve Il Gesu odnosno trga Campo de Fiori nalazi se neveliki trg Largo di Torre Argentina poznat kao Area Sacra di Largo Agentina.

U antičko je doba područje zauzimalo osjetno veću površinu, budući da su tu bila četiri hrama, Pompejovo kazalište, Agrippino kupalište, trijem sa stotinu stupova i Circus Flaminius. Danas su tu ostaci spomenutih hramova i kazališta, a njihova ljepota i sklad nadmašuju znatno veće lokalitete.

rim-1

Godine 1503. papin majstor ceremonije Johannes Burckhardt (poznat pod nazivom „Argentinus“ budući da je došao iz Strasbourga (lat. Argentoratum), sagradio je u via del Sudario palaču (Casa del Burcardo) kojoj je pridodan postojeći Torre Argentina (od kuda i današnji naziv).

Iskopavanja u trećem desetljeću 20.stoljeća otkrila su ovo „sveto područje “ s četiri hrama i kazalištem (55.pr Kr.) u čijoj je curii (prostor za diskusije) na Martovske ide (Idus Martias – u Rimskom kalendaru naziv za 15.ožujak) ubijen izuzetan vojskovođa i političar Gaj Julije Cezar (100.-44.).

Njegova uspješna ratovanja, posebice ratovi u Galiji (u kojima je ipak on pobijedio a ne Asterix i Obelix) kao i obračunavanje s političkim neistomišljenicima dovelo ga je na poziciju diktatora.
Pripisuju mu se izreke koje su kasnije dobile šire značenje poput: „Alea iacta est“(Kocka je bačena), „Veni, vidi ,vici“ (Dođoh, vidjeh, pobijedih), „Divide et impera“ (Podijeli pa vladaj) i dvije koje su njegov osobni pristup poput (također se mogu šire primjeniti): „Radije bih bio prvi u nekom selu, nego drugi u Rimu“ te navodno zadnje riječi „I ti sine Brute?!“ (začuđen da je među svojim ubojicama vidio svojeg posinka).

rim-2

Ostaci hramova koji su danas obilježeni prvim slovima abecede građeni su između 4. i 2.st.pr.Kr, a smatra se da su bili posvećeni sljedećim božanstvima: hram A Juturni, božici fontana, bunara i izvora; kružni hram B božici pod nazivom Fortuna Huiuscei Diei tj. dnevnoj božici sreće; hram C italskoj božici plodnosti Feronia; hram D za Lares Permarini (zaštitnicima mornara).

Spomenimo također da je kazalište – Gnaeus Pompeius Magnus (106.-48.) otvoreno 52.pr.Kr. s dvije drame i gladiajtorskim igrama i da je dugo bilo jedino stalno kazalište u Rimu. Danas je na spomenutom trgu smješteno Teatro Argentina izgrađeno u 18.stoljeću u kojem su svojedobno izvedena brojna važna operna djela, a u prosincu 2017.za vrijeme trajanja 16.Europske kazališne nagrade, odigrane su brojne predstave nagrađenih autora.

Fotografije Alen Biskupović
olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button