Iznojite stres i započnite lakši i veseliji dan

Kada nas u životu „stresnu“ neke stvari, svatko od nas bira kako će se nositi s njima.
Prekomjeran rad na poslu, obveze u kući, on ili ona vas više ne voli, ispiti… Sve su to faktori koji nas uznemiravaju, stvaraju nam loš osjećaj u tijelu i potiču stres.

Kod nekih stres utječe tako da mu se još više prepuštaju, vrte se na istom mjestu, prihvaćaju ga i žive s njim. U suprotnom ima i onih koji ga izbacuju van! Savjet? Počnite se znojiti!

OVDJE saznajte koliko stres i hormoni utječu na vaše debljanje

Što je to stres?

Stres je napetost koja djeluje negativno na ljudsko tijelo i samim time uzrok je mnogih bolesti. Posljedice su pad imunološkog sustava kada se javljaju infekcije i kožna oboljenja, zatim nesanice, glavobolje, osjećaji tjeskobe, depresija, poremećaji menstrualnog ciklusa kod žena, probavne smetnje, bolesti kardiovaskularnog sustava zbog čega je rizik od srčanih bolesti te srčanog i moždanog udara izuzetno povećan.

OVDJE saznajte koji će vam zvukovi smanjiti stres i anksioznost

Vježbanjem smanjite ili riješite stres

Mnogo je pozitivnih promjena koje tjelesno vježbanje može pridonijeti vašem boljitku. Vježbanjem u tijelu potičemo otpuštanje prirodnih hormona sreće; serotonina i endorfina.

Fizičkom aktivnošću raspoloženje se popravlja, smanjujemo osjećaj depresije i anksioznosti, samopouzdanje raste, povećava se apetit i seksualna želja, ubrzava se metabolizam, potičemo cirkulaciju u tijelu, bolje spavamo i samim time bolje izgledamo.

vjezbanje-1

Odaberite aktivnosti koje najviše volite, stvorite u svojem rasporedu vremena za sebe i svoje tijelo, jer ono će vam biti zahvalno. Dovoljno je izdvojiti 3 puta u tjednu vrijeme za tjelesnu aktivnost, koja bi trebala trajati između 30 –i 45 minuta.

Hodajte, joggirajte, trčite, plivajte, vozite bicikl, upišite se na grupni trening pilatesa ili ako ste tip za „ispucati se“ upišite boks ili bilo koju vrstu funkcionalnog treninga.

U slučaju da niste u mogućnosti učlaniti se u fitnes centar, jer vas sputavaju obveze i nemate vremena ili vam to trenutno financije ne dozvoljavaju uvijek možete odraditi i trening kod kuće.

Danas je dostupno mnogo rekvizita koji vam neće zauzimati mnogo prostora u domu. Prostirku, bučice ili elastičnu gumu uvijek možete gurnuti ispod kreveta, samo nemojte da tamo i ostanu!

Odabrana aktivnost je samo prvi korak u smanjenju stresa. Postavite si pametne ciljeve, promijenite svoju rutinu, povedite prijatelja sa sobom.

Saznanje da vas netko čeka u teretani ili vani na šetnici može povećati vašu motivaciju za tjelesnim vježbanjem. Što god radili, nikako nemojte smatrati aktivnost kao još jednu stvar koju morate napraviti.

Smatrajte ju više kao.. meditacijom u pokretu.
Zato volite svoje tijelo, volite sebe i učinite zdravu promjenu.

Tekst: mag. kineziologije Kristina Lisec

Facebook Like Button