Proljetni umor i kronična iscrpljenost može riješiti u svega nekoliko koraka

Svako godišnje doba nosi svoje posebnosti, a proljeće poznati „proljetni kronični umor“.

Organizam se budi iz „zimskog sna“, navikava se na dulje dane, više sunčeve svjetlosti i nestalne promjene vremena. Tijelo reagira na navedene promjene hormonalnim odgovorom – širenjem krvnih žila i padom krvnoga tlaka.

Kao rezultat svega nastaju simptomi proljetnog umora.

Dodatno, teža prehrana tijekom zimskih mjeseci, koja ne obiluje svježim voćem i povrćem, doprinosi osjećaju lošijeg raspoloženja, dekoncentraciji i nedostatku energije.
Spomenuti simptomi onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih obaveza, a ponekad mogu dovesti do povećane razdražljivostipa čak i blage depresije.

OVDJE pronađite informacije o održavanju mentalnog zdravlja u novim vremenima

proljetni-umor

Zahvaljujući jednostavnim savjetima i dobroj prehrani moguće je eliminirati proljetni umor i uživati u svemu lijepom što proljeće donosi.

Tjelovježba – tjelesna aktivnost vrlo je važna za sveopće zdravlje. Primjerice trčanje je sport koji prirodno u tijelu dovodi do povećane proizvodnje endorfina i serotonina (hormona sreće). Osim što ćete se osjećati bolje, vaše tijelo će također izgledati odlično.

Prehrana bogata vitaminom C

Proljeće donosi na tržnice konačno i šarenilo boja na svakodnevnom tanjuru.
Zeleno lisnato povrće, paprika, bobičasto voće i agrumi obiluju vitaminom C, a jednostavno ih je pripremiti na različite načine.

Zašto još dolazi do proljetnog umora?

Početkom proljeća naš organizam se počinje prilagođavati na toplije vrijeme, samim time dolazi do hormonskog disbalansa, koji može značajno utjecati na naše tijelo i kvalitetu života.

OVDJE saznajte koliko stres i hormoni utječu na vaše debljanje

„Krivac“ za osjećaj tuge i nezadovoljstva je pad „hormona sreće“ serotonina i endorfina. Kako ne bi došlo do toga, potrebno ih je konstantno podizati i držati na zadovoljavajućoj razini. Uz sve to našem tijelu nedostaje i vitamina C, bez kojeg se osjećamo iscrpljeno i bez energije.

17533389 - senior woman doing exercise at home

Kako „održavati sreću“?

> Tjelesna aktivnost igra glavnu ulogu u balansiranju i proizvodnji hormona. Vježbanjem potičemo proizvodnju serotonina, poboljšavamo raspoloženje, stimuliramo mišiće i dobivamo potrebnu energiju za dan.
Dnevne aktivnosti do 30 minuta, poput hodanja, trčanja, stretchinga, pilatesa ili joge će svakako učiniti vaše tijelo sretnijim.
> Kvalitetan san i odmor uz tjelesnu aktivnost, također je vrlo bitan čimbenik. Dan traje dulje, više radimo i duže smo u pokretu.
> Očistite tijelo od toksina; pijte puno vode i konzumirajte što više zelenog povrća i voća kako bi tijelu vratili prirodnu ravnotežu i energiju.
> Kockicom crne čokolade potaknut ćete rast endorfina.

Donosimo 3 ideje kako izbaciti toksine iz organizma

Po jutru se dan poznaje

Prije nego krenete u radne pobjede, napravite kratki stretching. Protegnite ruke, trup i noge kako bi aktivirali i razgibali svoje tijelo. Vježbe istezanja možete napraviti i u krevetu, oduzet će vam 5 minuta, a vi ćete se osjećati bolje.

Odradite 4 minute vježbanja u krevetu i krenite sretni u novi

Facebook Like Button