Jordan zemlja fascinatnih znamenitosti i impresivne prirode

Jordan mnogi smatraju pravim draguljem Bliskog Istoka, a među njegove najznačajnije znamenitosti ubraja se Petra, čuveni grad isklesan u stijeni koji je vrlo popularno turističko odredište.

znamenitost petra jordan

Batanija je na kršćanskoj karti svijeta označena kao mjesto Isusova krštenja, a tu je i obala Mrtvog mora gdje je moguće kupanje i mazanje ljekovitim blatom.

Jordan je država na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji koja zauzima površinu od 92.300 km2, a njezin službeni naziv je Hašemitska Kraljevina Jordan.
Nakon kolonijalnog razdoblja pod Britancima, od 1952. godine uređen je kao parlamantarna monarhija s dva zakonodavna doma. Na čelu države je nasljedna dinastija Hašemita, a sadašnji kralj Abdulah II. vlast dijeli s demokratski izabranim premijerom.

Jordan ima oko 6 milijuna stanovnika, među kojima je oko 1,7 milijuna palestinskih izbjeglica.
Glavni grad Amman, u kojem se nalazi kraljevska palača i brojne druge povijesne i kulturne znamenitosti, ima oko 1,3 milijuna stanovnika.

OVDJE pronađite još neke zemlje u koje ćete poželjeti ići odmah

Indija iz fotelje – upoznajte Rajasthan, očaravajuću državu i kulturno srce Indije
Turska Kapadokija mjesto vilinskih dimnjaka i šarenih balona

Flores indonezijski otočni raj nasmijanih ljudi ružičastog pijeska i posljednjih zmajeva

amman glavni grad jordana

Kopnenu granicu, ukupne dužine 1.635 km, ima s Izraelom i područjem Zapadne obale, Sirijom, Irakom i Saudijskom Arabijom, a sa svega 26 kilometara obale izlazi na Crveno more.

Jordan desetljećima manje-više uspješno balansira politiku prema susjedima i Zapadu, ali se u posljednje vrijeme susreće s unutrašnjim pritiscima za demokratizacijom, zbog čega su u jednom trenutku izbili nemiri.

stijene u jordanu

Gospodarstvo Jordana dugo je bilo ovisno o inozemnoj pomoći te odnosima Izraela i Palestinske autonomne uprave. Izvoze se fosfati, potaša i zemni plin, a od poljoprivrednih proizvoda masline, agrumi i grožđe. Turizam je u Jordanu, također, važna gospodarska grana. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku je 2004. godine iznosio 4.300 dolara, a nezaposlenost je visokih 15 posto.

amman jordan

Znamenitosti i turističke atrakcije u Jordanu:

Amman je prava metropola s kraljevskom palačom te mnogim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Ajlun je planinski grad na sjeveru zemlje, poznat po prekrasnom dvorcu Ajlun Castle iz  12. stoljeća.

jerash jordan rimske znamenitosti

U Jerashu se nalaze ostaci jedne od najvećih rimskih ruševina na Srednjem Istoku.

Mrtvo more s nadmorskom visinom  (- 417 m) najniža je točka na površini Zemlje i najslanije svjetsko more.

mrtvo more jordan izrael

Azraq  – oaza u pustinji, gdje je zanimljivo vidjeti kako voda donosi život.

Drevni grad Petra – svakako je najveća atrakcija, isklesan je u pješčenjaku, a smatra se jednim od novih svjetskih čuda.

petra jordan

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: arapski

Religija: muslimani suniti (80 posto), muslimani šijiti (15), kršćani (5 posto)

Valuta:  1 jordanski dinar = 1000 filsa

Klima: sredozemna i pustinjska

Vremenska razlika:  +2 sata u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko glavne zračne luke u Ammanu

Kada putovati:  najugodnije je od ožujka do svibnja i rujna do studenog.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije WHO www.who.int.

Viza: potrebna je za državljane RH, a može se dobiti pri ulasku u Jordan.

Hoteli: U Ammanu hoteli imaju prijateljsku cijenu  pa se u Ramada Hotel And Suites Amman sa 4 zvjezdice može boraviti za 41 euro, a superluksuznom Kempinski Hotel Amman Jordan samo za 117 eura; u jedinom morskom gradu Aqabi u hotelu Doubletree za 4 zvjezdice platit ćete 58 eura, a u Petri skuplje je spavati u pustinjskom šatoru nego u hotelu Hidab Hotel Petra s 3 zvjezdice (56 eura)

Restorani: U Ammanu je za preporučiti Tannoureen Restaurant  s lokalnim specijalitetom mezze, a felafel možete isprobati u Hashem Restaurant; u Aqabi, pak, vrijedi posjetiti Ali Baba Restaurant gdje se uz tradicionalnu hranu mogu pojesti dobra riba i mesni odresci.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu. Iako je smješten u blizini nemirnih područja Iraka, Saudijske Arabije, Izraela i Palestine, Jordan je vjerojatno jedna od najsigurnijih zemalja u tom dijelu svijeta. Prije putovanja, dobro je raspitati se o stanju u zemlji.

Facebook Like Button