Svaka regija u Turskoj novi je nevjerojatan doživljaj i pravo otkriće znamenitosti, jedinstvenih izvrsno očuvanih arheoloških lokaliteta i fascinantnih krajolika. Turska je mjesto za koje se smatra u novije vrijeme da ima za ponuditi puno više i od Grčke, svim turistima dobro poznatog turskog susjeda.
Kapadokija se nalazi između gradova Nevsehira, Nigdea i Aksarayjaje, a mjesto je koje je priroda filigranski obradila podarivši joj nestvarno lijepe prizore.
Turska je velika i raznolika zemlja, a za obići i vidjeti ima toliko toga da teško stane u jedno putovanje i jednu priču. Obilazak Kapadokije posebno je i prekrasno iskustvo koje treba uvrstiti u obilazak Turske.
Vulkanski krajolik Kapadokije oblikovan je erozijom koja je stvorila dramatične planinske grebene, doline i špilje koje se nazivaju vilinski dimnjaci. Stijene su pod utjecajem erozije formirale stotine spektakularnih prirodnih stupova i drugih formacija nalik skulpturama. Krajolik je čarobno lijep i zanimljiv. Gotovo vanzemaljski.
Antička pokrajina Kapadokija kolijevka je Kršćanstva. Ovdje su rođeni Sveti Pavle iz Efeza, pogubljen u Rimu, Sv. Ivan i Sv. Filip Hijeropilis. Regija je smještena u turskoj Centralnoj Anatoliji, a nekoć je nosila staro perzijsko ime Haspaduya što u prijevodu znači Zemlja predivnih konja.
Danas Kapadokija smatra područje od grada Kayseri pa 150 km dalje sve do grada Aksaray.
Kao i cijela turska i Kapadokija je poznata po zanimljivoj i vrlo ukusnoj hrani
Turske tržnice prava su riznica izbora najraznolikijeg voća i povrća, mirisa začina koji mame na kupnju i iskušavanje u svojoj kuhinji, ali najljepši su prizori veselih i srdačnih ljudi koji su spremni dati vam kušati sve što nude na svojim tezgama.
Gdje god prolazili najviše ćete naići na prodavače svježe cijeđenog soka od šipka, narandži ili grejpa. Probajte ga, izvrstan je izvor čistog C vitamina koji osvježava momentalno.
Odlučili smo isprobati tradicionalna i najbolja jela koja ovaj kraj nudi
Poseban specijalitet ove regije je Tarhana, gusta ukusna juha koja je ovdje cijenjeno tradicionalno jelo.
Za doručak svakako treba probati smjesu tahibi, namaz od sezama i grožđa, koji se stavlja na kruh ili dvopek.
Janjetina i ovčetina najcjenjenije je meso kada je u pitanju turska kuhinja, a uz Sredozemlje gastronomijom vlada morska riba i maslinovo ulje te, u Turskoj neizbježno, izvrsno voće i povrće. Turska je zemlja izvrsne i raznolike gastronomije.
Probali smo i kebab, a ovdje ih ima preko nekoliko vrsta. Najpoznatiji je Testi kebab – varivo s govedinom, paprikom, paradajzom i lukom koje se stavi u glineni vrč zajedno s tijestom i poklopi pa se krčka na vatri. Za ljubitelje tijesta tu su i manti, ravioli na turski način te mljeveno meso sa začinima u tijestu.
Grah sa suhim mesom također je jako popularan, i podsjeća na našu zimsku hranu. Naravno tu je i japrak, specijalitet u koji idu grožđice, riža, cimet, a sve zamotano u list vinove loze. Jako fino.
Uz ova, ali i druga razna tradicionalna domaća jela najbolje je probati i lokalno vino. Turasan je najpoznatiji turski proizvođač vina i zaista je na dobrom glasu kada su najbolja vina ovog kraja u pitanju.
Ovdašnja su vina nešto kiselkastija, jer na 1100 metara nadmorske visine, na kojoj se nalazi Kapadokija, nema vlage.
Dani su ovdje topli, a noći i jutra dosta hladna tako da vina dobivaju svoj specifičan okus tla ovog vinogorja.
Turski jogurt omiljeno je jelo u Turskoj i konzumira se kroz cijeli dan
Samostalno ili kao dodatak drugim specijalitetima, nešto s čim ćete se susreti često u tradicionalnoj kuhinji na cijelom području Turske.
Najdraži je ajran jogurt razblažen vodom i dodatno zasoljen.
Može se konzumirati i Ajran začinjen češnjakom i tucanom ljutom paprikom, a kao takav servira se uz jelo manti.
Zemlja je ovo nadaleko poznata po slasticama
Doći ovdje a ne probati baklavu ili neki drugi od tradicionalnih turskih kolača bio bi grijeh.
Gaziantep i grad Hantahija najpoznatiji su po baklavi i drugim slatkim delicijama, te su svojevrsna prijestolnica turske kuhinje za baklavu i slatko.
Kako bi vam dan bio potpuno zaokružen mirisima i okusima turskih sočnih zalogaja nikako ne zaobiđite kušati pravu tursku kavu koja se ovdje kuha i nudi na svakom koraku. Izvrsna je, mirisna, punog okusa, a pije se iz tipičnih šalica fildžana. Doživljaj koji iskusite kada vam netko od nasmijanih prodavača pripremi vruću crnu kavu neopisiv je, iskonski i za pamćenje.
Urgup – mjesto u Kapadokiji iz kojeg polijeću baloni
Putovanje u Tursku svakako treba uključivati i ovaj prekrasni dio te velike, raznolike i lijepe zemlje.
Većina nas je, gledajući na fotografijama šarene balone kako lete iznad prekrasnog krajolika Kapadokije, poželjela poletjeti u jednom od njih ili se barem pokraj njega fotografirati.
Let balonom u Kapadokiji posebno je iskustvo i doživljaj i apsolutno vrijedi doći, ustati ranom zorom i čekati let, iako se vrlo često zna dogoditi da zbog jakih vjetrova baloni ne polete i po nekoliko dana.
Ako vas posluži sreća s vremenom bit će ovo čarobno iskustvo.
Dio filma Ratova zvijezda sniman je u Kapadokiji
Da li znate da je zbog iznimno zanimljive konfiguracije tla, koje je za sobom ostavila ogromna vulkanska aktivnost od ovog kraja učinila nestvarno lijep kraj koji oduzima dah.
Kapadokija izgleda kao planet za sebe. Zaista. Stoga ne čudi informacija da je jedna od kapadokijskih dolina poslužila kao set za snimanje svima nam poznatih Ratova zvijezda.
Dolina golubova i mistične i neobične špilje
Prema priči iz davnina jedna stara legenda kaže da se i prorok Muhamed skrivao u jednoj od kapadokijskih špilja, a život su mu spasili golub i pauk. Dok je bježao iz Meke u Medinu morao se skriti, te je golub, ispred špilje u kojoj se sklonio, na vratima špilje napravio gnijezdo, a pauk mrežu i tako su se spasio od neprijatelja.
Ovaj dio Turske Kapadokije krase i čudesni podzemni gradovi i špilje koji su izuzetna su atrakcija i skrivaju mnoge priče i legende iz povijesti poput ove o Muhamedu. Najljepše ih je obići s vodičem i saznati što više o ovom čudesnom mjestu na kojem su se nekoć skrivali stanovnici od svojih neprijatelja.
Podzemni gradovi su labirint ideja kako preživjeti ispod zemlje, od otvora za ventiliranje, soba za boravak ljudi ili posebnih odaja koje su služile kao stupica za neprijatelja koji nije poznavao svaki hodnih ovih kilometarski dugih gradova.
Nezaobilazna su magično lijepa područja Dirunkuju i Kajmak upravo dijelovi u kojem se nalaze ovi podzemni gradovi, njih čak oko 150, a datiraju iz doba davnog Hetitskog Carstva.
Ovi su se podzemni gradovi isprva počeli graditi kako bi se stanovnici sklonili od oštre kontinentalne klime, a kasnije su ih nastavili proširivati u još veću podzemnu dubinu kršćani koji su se zatvarali u njih za vrijeme opsada i napada neprijatelja.
Nevjerojatno je kada gledamo iz današnje perspektive, kako su ljudi u kristalno bijelim stijenama isklesali kuće, crkve i samostane.
Ovdje su se ljudi odvajkada bavili ponajviše lovom i proizvodnjom vina, a s obzirom da je područje bogato glinom izvanredni su majstori u izradi grnčarija.
No, dobro pogledajte gdje i od koga kupujete suvenire, jer je i ovdje prošao val proizvoda koji su kopija i dolaze s nekog nam dalekog Istoka.
Stoga preporučujemo izvrsno mjesto za kupovinu različitih uporabnih ili ukrasnih proizvoda, mjesto u kojem je mala tvornica ručno rađenih predmeta od gline Goreme, koji će vas oduševiti, ne samo ručnom izradom već i izvrsnom kvalitetom.
Ako poželite sami se iskušati u izradi neke posude ljubazni domaćini i vlasnici koji ovaj posao obiteljski već rade s koljena na koljeno, rado će vam ustupiti mjesto na stroju koji se pokreće i dan danas ručno.
Nezaobilazno je pogledati i tri ljepotice, koje predstavljaju majku, oca i sina u naručju. Legenda kaže da se roditelji ove mlade obitelji nisu slagali oko njihovog vjenčanja pa kada su ih vojnici i sluge napokon pronašli bogovi su ih pretvorili u ove čarobne skulpture kako bi zauvijek ostali zajedno.
Putovanje i obilazak živopisnog grada Konye poseban je doživljaj
On je u ranom srednjem vijeku bio prijestolnica Turaka Seldžuka i njihovog sultanata.
Bajkovito lijepe uličice prepune obrtnika, kao rukom satkanih ukrasa na zgradama i džamijama ostavlja bez daha, no samostan Mevlana pruža jedno posebno iskustvo.
On je sjedište religioznog reda derviša pa u njemu možete pogledati ples tih pravih umjetnika za vrtnju u krug. Ovdje je svoj život proveo i čuveni mistik i pjesnik Mevlana Celaleddin Rumi. Danas je ovaj samostan muzej i riznica muslimanske umjetnosti.
Plavo oko tipični je turski suvenir
U cijeloj Tursko naročito je popularan suvenir koji se kupuje za poklon, ali nikako i samom sebi. To je nazar, plavo oko ili tursko koje služi kao amajlija protiv svih uroka. Riječ nazar potječe od arapske riječi koja u prijevodu znači pogled ili pogledati, vidjeti.
Prema narodnom vjerovanju, oko štiti onog tko ga nosi od nesreće. Može se kupiti na svakom koraku u Turskoj, a toj se amajliji pripisuju posebne moći.
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica Wish hr portala