Turska u središtu svijeta

Prekrasna euroazijska država turistima pruža najbolje od oba svijeta.

Republika Turska proteže se na oko 780 tisuća četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi, ali i na jugozapadnom dijelu Azije. Graniči s Iranom, Armenijom, Azerbajdžanom i Gruzijom na istoku, s Irakom i Sirijom na jugu, te s Bugarskom i Grčkom na jugu. Zemlja ima izlaz na Sredozemno, Egejsko i Crno more, dok Mramorno more – odnosno tjesnaci Bospor i Dardaneli – predstavlja vodenu granicu s Malom Azijom.

U geografskom i klimatskom smislu ovo je izuzetno raznolika zemlja. Plodne doline i nizine prostiru se područjem uz Sredozemno more, stepe i blaga povišenja nalaze se u središnjem dijelu države, na istoku se uzvisuju planine pokrivene snijegom, dok istok prekriva suha zemlja i gotovo pustinjska klima.

Bospor

Europski dio države zauzima tek 3 posto sveukupnog teritorija u kojem živi oko 10 milijuna Turaka, a ostatak države proteže se azijskim kontinentom i okuplja čak 58 milijuna stanovnika.  Oko 80 posto populacije su Turci, dok ostatak čine Kurdi, narod Zaza i Arapi.

Glavni gradAnkara – smjestio se u središtu zemlje na azijskom kontinentu na prosječnoj nadmorskoj visini od oko 900 metara. Predstavlja političko i administrativno središte zemlje. Turistima je, pak, mnogo draži najveći grad Turske – Istambul – koji se smjestio na Bosporskom tjesnacu, odnosno na razmeđu dvaju kontinenata.

Tržnica

Turska kuhinja poznata je u cijelome svijetu, a osobito je znana na našim prostorima. Predstavlja neobičan spoj europskih i azijskih okusa, a temelji se na mesu – najčešće govedini i janjetini, raznovrsnom povrću i začinima. Ovdje se tako jedu kebabi, bureci, ćufte te baklave, a pije se (turska) kava, čajevi i alkoholno piće raki – aromatizirano anisom.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Turskoj
Grad na dva kontinenta

Pođite na veliki gradski bazar, cjenkajte se i priuštite si neki turski suvenir. Opustite se u hamamu – turskoj kupelji. Razgledajte prijestolnicu osmanskih sultana – palaču Topkapi Soraj, jednu od najpoznatijih svjetskih džamija – Aja Sofija i niz kulturnih spomenika. Provozajte se i Bosporskim mostom, te pređite na azijski kontinent.

Kipovi na planini

Uspnite se na 2134 metara visoku planinu Nemrut u jugoistočnoj Turskoj! Najpoznatija je po arheološkim ostacima skulptura pod zaštitom UNESCO-a. Pretpostavlja se da dijelovi tih kipova pripadaju kraljevskoj grobnici Antioha I. Komagenskog, te da potječu iz 1. stoljeća.

Najfotogeničnija plaža Sredozemlja

Posjetite turski gradić Oludeniz na jugozapadu zemlje! Poznat je po dugoj pješčanoj plaži smještenoj uz tirkizno plavu lagunu, koja se redovito nalazi i na top ljestvicama najboljih u svijetu. Zbog blizine planine Babadag ovo se mjesto smatra i savršenom destinacijom za paragliding.

Ankara

Istražite i glavni grad Turske! Glavna znamenitost grada monumentalni je mauzolej utemeljitelja države – Mustafe Kemal-paše Ataturka. Obavezno posjetite najveću džamiju u gradu – Kocatepe, spomenik Hatti, gradske utvrde i ostatke rimskih građevina, a na raspolaganju vam je i cijeli niz muzeja u kojima ćete otkriti povijest ovoga prostora.

Ankara

Vilinski dimnjaci

Kapadokija je omiljena turistička destinacija, a smjestila se u središtu Anatolije. Riječ je o čudesnom prostoru koji je nastao erupcijom lave dvaju vulkana, te je oblikovan kišama i vjetrom. Ponosi se neobičnim stupovima, piramidama i stošcima poznatim i kao vilinski dimnjaci. Podno ovog čudesnog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a možete istražiti i stare podzemne gradove!

Kapadokija

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: turski
Religija: islam(većina stanovništva)
Valuta: turska lira (TRY)
Viza: Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem elektronskog sustava.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Turske jest Ataturk International Airport nedaleko Istambula.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Swissotel i hotel JW Marriott u glavnom gradu odličan je odabir. U Istambulu posjetite hotel Amira .
Restorani: Trilye i restoran Gunajdinet u glavnom gradu dobar su odabir. Odličnu tursku kuhinju u Istambulu služi restoran Albura Kathisma.

Pripremila: Snježana Levar
Fotografije: Jorge Franganillo, Dennis Jarvis, Allie Caulfield,
MiGowa

Facebook Like Button