Kad je dizajn bio mlad

Svojim izlagačkim programom Hrvatsko dizajnersko društvo daje izuzetan doprinos spoznaji o povijesti zagrebačkog i hrvatskog dizajna, ali osim problemskih i povijesnih izložbi , u njihovoj se galeriji (Galerija HDD) također mogu vidjeti radovi suvremenih autora.

sio-hdd-1

Izložbe su često završnica nekog istraživanja, a nevelik galerijski prostor „tjera“ kustose i autore na promišljen odabir radova i njihov ekonomičan postav (prema poznatoj krilatici „Manje je više“ Mies van der Rohea). Na tom je tragu izložba „Novi standard: Studio za industrijsko oblikovanje i suvremeno stanovanje 1950-ih“ (25.11.- 9.12. 2021.) autorica Lovorke Magaš Bilandžić i Patricije Počanić , koje su također postavile izložbu (zajedno s Markom Golubom). Nakon prvog Zagrebačkog trienala održanog krajem 1955. osnovan je SIO-

sio-hdd-2

Studio za industrijsko oblikovanje u kojem su zajedno djelovali arhitekti, kipari, keramičari, slikari, dizajneri tekstila i grafički dizajneri, sveukupno dvadeset i osam članova Udruženja umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske. Usprkos raznorodnih profesija, svi su, kao pobornici avangardne umjetnosti i dizajna , bili svjesni važnosti povezanosti između umjetnosti i industrije.

sio-hdd-3

Tradiciju zagrebačke Obrtne škole nadopunjavale su tekovine Bauhausa, pa su članovi SIO-a, u skladu s novim društvenim i ekonomskim uvjetima propagirali suvremeni dizajn i nove standarde. Da su bili na dobrom putu pokazalo je njihovo uspješno sudjelovanje na XI Triennale di Milano 1957. kao i kasniji nastupi na Zagrebačkom velesajmu.

Izložba u Galeriji HDD putem plakata, fotografija , dokumentarnog materijala i artefakata prikazuje početke suvremenog dizajna u našoj sredini. Također podsjeća na važnost grupe EXAT 51 i kratkotrajne Akademije primijenjene umjetnosti u Zagrebu (1949.- 1954.), a izuzetnost ovakvih izložbi leži u čuvanju baštine i tumačenju činjenica (osim što su vrlo atraktivne). Jer sjećanja su nerijetko paušalna!

Fotografija Galerija HDD

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button