Kako je kušati vina u podrumu Ivana Enjingija

Kako je kušati vina u podrumu Ivana Enjingija, na najbolji je mogući način najveći hrvatski vinar pokazao na dosad najraskošnijem predstavljanju u Zagrebu koje je organizirao vinskiklub.hr. Donio je “okruglih” 20 vina.

enjingi-predstavljanje-vina-1

Pamtit će se 24. studeni 2023. po šest vina od najznačajnije hrvatske sorte. U izboru različitih berbi i stilova oduševile su nevjerojatno mlada i svježa Graševina izborne berbe 1998. te Graševina kasne berbe 2002.

enjingi-predstavljanje-vina-2

Potonje je vino osvojilo zlatnu medalju i titulu regionalnog prvaka davne 2004. godine u Londonu, na prvom ocjenjivanju koje je organizirao časopis Decanter. I nije tamo i tada bilo jedino. Pozlatilo se i Venje bijelo 1998.

enjingi-predstavljanje-vina-3

Godina dana trebalo je trsovima graševine, rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca da rode sirovinu za svjetskog prvaka. Danas glasoviti vinograd Ivo je posadio 1997. Vino je, pričao je Enjingi, dugo bilo – čudno.

Mijenjalo se iz tjedna u tjedan. Pomišljao je i da ispeče rakiju. Srećom, nije. Zahvaljujući čistoj graševini i Venju u kojem graševina dominira, Decanter je objavio i članak “Hvala bogu na hrvatskim bijelim vinima”.

enjingi-predstavljanje-vina-4

Među bijelim vinima svakako treba istaknuti raskošan Rizling izborne berbe 2008. i senzacionalno Venje bijelo iz 2006. Po mnogima je riječ o najboljem Venju do sad, ali i još sad. Usporedivom samo s Venjem 2010., koje je u prodaji, te onim iz 2013. To je vino još u podrumu. Enjingi je u Zagreb donio i Venje kasne berbe 2015. Nekima je baš taj “drugoškolac” bio favorit.

A da ne mora vino biti jako zrelo da bi oduševilo, pokazali su Frankovka 2020. i njezin “sin” Zweigelt, križanac sa lovrijencem, iz 2019. Bogata i živahna vina mnogima su se dopala više nego Cabernet sauvignon 2018.

enjingi-predstavljanje-vina-5

I to je prvo monosortno Ivino vino od najrasprostranjenije svjetske sorte. Dosad je grožđe koristio samo za Venje crno. Posljednjih je godina posadio poprilične količine s idejom da popravi dosadašnje Venje crno, no dopalo mu se pa ga je pustio i samoga u svijet.

I kao da 20 vina nije bilo dovoljno, hladna je zagrebačka večer završila 21. toplim uzorkom “od vina”. Kako su berbom 1994. krenula vina, priča je i završila Komovicom iz 1994. koja je 20 godina odležala u bačvi.
Nemoguće je opisati svako vino pa je u nastavku lista. Redoslijed je slagao sam Enjingi, koji vina najbolje i poznaje, kako neko ne bi krivim mjestom i svojom kvalitetom “pokvarilo” uživanje u sljedećem. I nije. Najzreliju je graševinu ponudio prvu kako bi se u njoj najviše i uživalo.

Uz dopuštenje: Vinski klub (sve fotografije)

Facebook Like Button