Kneževina Monako: tako mala a tako privlačna

Mala zemlja za kneževski odmor uz obale Sredozemnog mora.

Kneževina Monako prostire se 2 četvorna kilometra na zapadu Europe, što ju čini i drugom najmanjom državom svijeta (iza Vatikana). U potpunosti je okružena teritorijem Francuske, a ima izlaz i na Sredozemno more.

monako2

Kako se Monako smatra poreznom europskom mekom, u zemlji je prijavljeno tridesetak tisuća stranih državljana, isti broj stanovnika na privremenom radu i oko 7500 lokalnih stanovnika.  Najveći broj stanovništva čine Francuzi (47 posto), dok talijanska manjina i Monegaski zauzimaju oko 16 posto ukupne populacije. Ujedno, ovo je jedan i od najgušće naseljenih prostora na svijetu.

monako3

Kneževina nosi ime po grčkoj koloniji Monoikos, koju su u 6. stoljeću prije Krista osnovali Feničani. Većim dijelom povijesti ovim prostorom vlada dinastija Grimaldi, čiji je pripadnik i aktualni vladar Monaka – Albert II. Iako kneževina nema službenog glavnog grada, Monte Carlo središte je cjelokupne kneževine i njen najimpozantniji dio.

Monaška kuhinja predstavlja spoj francuskih i talijanskih utjecaja. Ovdje se rado jedu morski plodovi, raznovrsno povrće i voće, kao i ponajbolje svjetske slastice, a sve se zalijeva potocima vrhunskog šampanjca i drugih alkoholnih pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Monaku:
  1. Noćni život

Najvažnija gospodarska grana kneževine jest turizam, a on počiva na bogatom noćnom životu. Na raspolaganju vam je velik broj klubova i restorana, kao i nezaobilaznih kockarnica, po kojima su poznati diljem svijeta. Zanimljivo je pripomenuti da je zabava u kockarnicama zabranjena za lokalno stanovništvo zbog možebitnog razvoja ovisnosti o kockanju.

  1. monako1

    Morske aktivnosti

S obzirom da se Monako nalazi uz Sredozemno more, bogataši i plemstvo ovdje rado provode svoj ljetni odmor. Monaška luka prepuna je luksuznih jahti i brodova, kojima se istražuje okolica. Najpopularnija plaža, pak, jest Le Larvotto – ujedno i jedina javna plaža u Monaku, koja se proteže na oko petstotinjak metara.

  1. Formula 1

Monte Carlo domaćin je i poznate utrke Formule 1 – Velike nagrade Monaka – koji se vozi na ulicama ovoga grada. Riječ je o jednoj od najprestižnijih utrka u sezoni, za koju je nemoguće pribaviti ulaznice, pa se ljubitelji ovoga sporta snalaze na razne načine. Utrka se gleda s krovova obližnjih zgrada ili s brodova usidrenih u monašku luku.

  1. monako katerdrala

    Povijest i arhitektura

Glavna turistička atrakcija grada jest izmjena straže pred palačom Place du Palace, na zapadnom dijelu kneževine, koja se odvija svakoga dana – 5 minuta prije podneva. Kad je princ Albert II. i njegova obitelj odsutna – turisti mogu razgledati i neke prostorije u palači.

  1. Oceanografski muzej

Ljubitelji morske faune neizbježno posjećuju Oceanografski muzej u Monaku, čija se monumentalna zgrada izdiže s morske hridi. Institut je osnovao Albert I. početkom 20. st., a funkciju ravnatelja dugo godina obavljao je Jaceues-Yves Cousteau. Ovdje možete razgledati razne morske životinje, makete brodova, ali i oruđe i oružje ovoga prostora.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – s obzirom da Monako nema svoju zračnu luku, najbolje je sletjeti na Međunarodnu zračnu luku u susjednoj Nici, iz koje je organiziran prijevoz do kneževine automobilom, autobusom, željeznicom ili helikopterom.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Fairmont i hotel Metropole Monte Carlo luksuzan je odabir.
Restorani: Talijanski restoran Mozza i francuski restoran Le Louis XV  Alaina Ducassea odličan je odabir.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.