Knjige, stripovi, filmovi, izložba i glazba

Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće „Fraktura“ iz Zaprešića okupit će brojne autore u Zagrebu (4. do 11. rujna 2016) i Splitu (5. do 14. rujna 2016.) i omogućiti ljubiteljima književnosti susrete s brojnim književnicima.

Zemlja partner ove je godine Italija, pa će tako prvi susret biti 4. rujna u Velikoj dvorani kina Europa s poznatim talijanskim autorom Claudiom Magrisom, čije su brojne knjige prevedene na hrvatski jezik. Uz njega iz Italije dolaze Antonio Pennacchi, Giorgio Presssburger i Paolo Cognetti s prevedenim romanima, odnosno filmovima, Ugo Volli održat će predavanje o Umbertu Ecu, a zacijelo će tu biti još po netko, budući da je najavljena tribina o talijanskom izdavaštvu danas, te o suvremenim talijanskim autorima o čemu će govoriti Benedetta Centovali.

Dakako, to je svakako i zasluga izuzetno aktivnog Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu koji će već 1. rujna ugostiti izložbu crteža i slika suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika prema književnim motivima gostujućih autora. Valja istaknuti da se svake godine ovom Festivalu, uz nakladničku kuću „Fraktura“ koja prednjači u izdavanju knjiga gostujućih književnika, pojavljuje sve veći broj hrvatskih nakladnika, pa će tako gostovati finsko-švedska autorica Johanna Holmstroem, koju je prošle godine mogla upoznati riječka publika na već tradicionalnom književnom festivalu „Vrisak“ u organizaciji vbz-a.

Spomenimo još mađarske autore Viktora Horvatha i Petera Gardosa, bugarskog pisca Zaharija Karabašlieva, francusku autoricu Laurence Plazenet i češku književnicu Katerinu Tučkovu, autoricu kultnog romana „Otmjenost ježa“ Muriel Barbery (film „Jež“ prema spomenutom romanu na programu kina „Europa“ jest 6. rujna), te strip crtače poput Aleksandra Zografa, Igora Kordeja ili Zeroclarcea.

Filmske večeri, tribine „Razotkrivanja“, „Pisac i njegov čitatelj“ ili „Dvostruki portret“, okrugli stolovi i književne matineje koje moderiraju srednjoškolci odabravši svoje omiljene književnike (Josip Mlakić, Ivana Šojat i Zoran Ferić) – sve će to pretvoriti Zagreb (a djelomice i Split) u pravu književnu meku. Uz već spomenutu izložbu, u pretprogramu Festivala svjetske književnosti 3.rujna sudjeluje i Medijateka Francuskog instituta u kojoj će biti postavljena interaktivna hologramska instalacija „Livre in Room“ koja će se moći posjetiti do 2.listopada 2016.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button