Roštiljanje zidova

Krajem srpnja 2016., u Bolu na otoku Braču, tri su dana boravili poznati grafiteri u sklopu regionalnog festivala pod intrigantnim naslovom „Graffiti na gradele“.

Petu godinu za redom u ovaj otočki gradić, poznat po plaži Zlatni rat i odličnoj zbirci moderne hrvatske umjetnosti u Galeriji „Dešković“, ugošćuje mlade ali i već međunarodno afirmirane umjetnike zidnih slikarija poput Lonca, Lunara, Cheza, Barea i Modula, Arteza, Azrama, Artuditu, ManeMei i drugih. Još u antičko doba urezivali su se ili nanosili bojom tekstovi i crteži na odabrane površine, uglavnom zidove.

azram-1

Suvremeni autori grafita počeli su sprejevima u boji na fasade ispisivati svoja imena, da bi kasnije izrađivali crteže, nerijetko izuzetno visoke likovne razine. Jedan zid u Bolu na lokaciji Blato potaknuo je entuzijastičkog organizatora Marka Boku da, uz podršku Centra za kulturu Bol, osnuje festival u kojem bi se ujedinili grafiteri, skateri, glazbenici i svi oni kojima je takav vid alternativnog djelovanja blizak. Za zidne slike koje traju godinu dana odabrani su zidovi Fabrike (nekadašnja tvornica), Bijele kuće (nekada škola, kasnije hotelski kompleks, danas zapuštene zgrade sklone urušavanju), spomenuti „blatni“ zid i bočni zid Ljetnog kina u središtu grada (sa sjajnom kreacijom darovitog Lonca).

casino-1

Obično su umjetnici vrlo ponosni na svoja djela i žele da traju…no, grafiteri na svoja djela gledaju kao na prolaznu umjetničku disciplinu. Ipak, Boljani su zaželjeli da slika pod nazivom „Brač na Bolu“ na kojoj glavni muški likovi iz filma „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika bratski ispijaju gemište ostane sačuvana. Tako su autori Bare i Modul odlučili dopuniti svoju sliku stvarajući dopadljivu ironičnu razglednicu.

gng-lunar-1

Možda je ovaj primjer pokazatelj promjene odnosa gledatelja prema grafitima: to prestaju biti „škrabotine“ koje nagrđuju zidove i postaju prihvatljiva umjetnička djela koja čine zanimljivim svakodnevni vanjski prostor.

nikola-mihajlovic

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button