Mlin iz snova

Supilova ulica najdulja je ulica u Delnicama i u njoj se nalazi gotovo sve što bi posjetitelj želio pogledati – Popovićev mlin, kuća Rački, crkva, oznaka mjesta starog groblja te izletište Potok.

olga-1Iako nazvan Popovićev mlin, mlin o kojem pričamo pripada obitelji Mihelčić, a dali su ga sagraditi Josip i Francika Mihelčić po povratku iz Amerike. Naime, kako je Francikina obitelj držala u Delnicama gostionicu, mladi bračni par Mihelčić otputio se u Ameriku (New Mexico, gdje je on radio u rudniku, a ona kao pralja) kako bi osigurali vlastitu egzistenciju. Marljivi i uporni ,priskrbili su novaca i nakon osamnaest godina vratili su se u Delnice gdje su sagradili prostranu kuću u kojoj je prizemlje bilo namijenjeno gostionici i trgovini, dok se cijela obitelj smjestila u gornji kat. No, uskoro su se odlučili na gradnju mlina i to električnog. Neobičnost odluke leži u činjenici da Delnice tada nisu imale struju, pa su uz mlin organizirali i gradnju trafostanice, kako bi mlin imao pokretačku energiju. Mlin su gradili austrijski majstori, a dijelovi su dopremljeni iz budimpeštanske tvrtke „Ganz Danubius“. Mlin je počeo radom 1925. i besprijekorno je služio svojim sugrađanima četrdeset godina. Budući da je očuvan u izvornom obliku, može se vrlo dobro pratiti proces rada: dvije linije mljevenja (kameni kotač i željezni valjci) u prizemlju, te sustav za prosijavanje i sušenje u potkrovlju. Dojmljiv je splet remenica, malih liftova, sita i drugih dijelova, koji pokazuju ne samo nekadašnju izuzetnu učinkovitost ovog mlina, već i težnju starih majstora da sve bude na visokoj estetskoj razini.

Od 2008. Popovićev mlin dio je turističke ponude u Delnicama, pokretnjem kamenih kotača možete na kratko postati mlinar-ica, a za djecu se organiziraju radionice pod nazivima „Od zrna do pogače“ i „Mali stolar“.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button