Dva kamenčića u mozaiku kriminala

Zagrebačka nakladnička kuća Mozaik knjiga (hrvatska podružnica slovenske Mladinske knjige) njeguje žanrovsku književnost, pa često obajvljuje kriminalističke romane domaćih i stranih autora (glavni urednik Zoran Maljković). Gotovo da možemo govoriti o kućnim autorima (budući da sustavno objavljuju knjige odabranih pisaca), no isto tako prate debitantske uspješnice, odnosno objavljuju zanimljive autore čije knjige do sada nisu prevedene na hrvatski jezik.

eci-peci-pec-1Među takvima je i britanski pisac M.J. Arlidge (1974.), uspješni televizijski scenarist, koji je objavio pet romana kreirajući lik inspektorice Helene Grace. Prvi roman bio je „Eci,peci,pec“ (Eeny Meeny) u prijevodu Andree Pongrac s prilično preciznom i točnom naznakom na koricama „Napet i jezovit!“ . Naime netko (ubrzo saznajemo da se radi o ženi) otima dvije osobe koje su u više ili manje bliskim odnosima, zatvara ih u nemoguće uvjete bez hrane i vode, tražeći da jedno od njih ubije ono drugo, kako bi preživjelog oslobodila. Budući da su ljudi ipak moralna bića, njihovo izgladnjivanje i žeđanje obično dugo potraje, prije nego se netko od njih slomi i ubije svojeg partnera. Međutim, oslobađeni preživjeli član otete dvojke stječe neizbrisiv osjećaj krivice i daljnji nastavak života postaje mu duševno mučenje. Monstruozna klopka, opisi uvjeta u kojima žive i dvojbe koje prolaze zatočeni likovi, doista su originalno smišljeni, pa ne iznenađuje da je Arlidgeov roman „Eci, peci, pec“ 2014. proglašen najboljim „krimićem“ u Velikoj Britaniji.

pustila-sam-te-1Roman britanske spisateljice Clare Mackintosh „Pustila sam te“ (I let you go) u prijevodu Mirne Čubranić prvi je autoričin roman, a inspiriran je stvarnom prometnom nesrećom, u kojoj je pregažen dječak, a vozač je pobjegao. Naime, autorica je dvanaest godina radila u policiji, pa je imala brojne susrete s najrazličitijim kriminalnim radnjama. Kao majka iskusila je smrt malog sina, pa je mogla učinkovito opisati bol majke pred čijim je očima zgažen mali Jacob. Tako počinje priča: jureći auto pregazi dječaka i ode. Dalje saznajemo da se radi o vozačici Jenne Gray, koja u potrazi za zaboravom odlazi u zabito selo na velškoj obali. Naravno, tamo je vremenom nađe i uhapsi detektiv inspektor Ray Stevens. U drugom dijelu romana otkrivamo njezinu obiteljsku situaciju i konačno postaje jasan i njezin bijeg nakon gaženja dječaka i njezina pasivnost tijekom suđenja. Mada se radi o žanrovskom romanu, autorica naglašeno osjećajno opisuje bol s kojom se suočavaju žene u različitim životnim situacijama, kao što su gubitak djeteta, obiteljsko nasilje ili poduzimanje odlučnih poteza za poboljšanje vlastite situacije.

Nakon ovih romana, Arlidge i Mackintosh objavili su još po nekoliko vrlo dobro ocjenjenih i prihvaćenih romana, pa se možemo nadati nastavku objavljivanja njihovih knjiga, u skladu s tradicijom nakladničke kuće.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button