Koliko znamo o pivu – o pivi nam govori Darija Vranešić Bender

Često smo skloni pivo promatrati kao obično, svakodnevno piće, no doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender nam govori kako je manje poznato da pivo, taj hranjivi napitak, ima iznimno bogatu povijesnu, kulturološku i sociološku ulogu.

Za one koji žel znati više o pivu

Drevni napitak dobiva se vrenjem posebno pripremljene otopine proklijalog ječma s pivskim kvascem, kojemu radi boljeg okusa i mirisa dodajemo hmelj.

Zapisi o tom omiljenom, blagom i osvježavajućem napitku sežu u daleku prošlost.
O pivu postoji velik broj povijesnih činjenica, pa tako vlada uvjerenje da je najstariji napisani recept upravo onaj za pivo.

Većina arheoloških nalaza ukazuje kako su za fermentaciju znali već 4.000 prije Krista, a smatra se da su prva piva radili u drevnoj Mezopotamiji. Stoga, danas znamo da u pivu uživamo već više od 6000 godina.

Tijekom proteklih stoljeća smatrano je bitnim sastojkom prehrane svih generacija, a kroz proteklih nekoliko desetljeća naizmjence je klasificirano kao hrana ili alkoholno piće.
Drevni zapisi svjedoče i o medicinskoj primjeni, a koristilo se i kao sastojak u farmaciji, u pripremi različitih ljekovitih pripravaka.

pivo-1

Znanje o proizvodnji piva

Znanje o proizvodnji piva pristiglo je do nas s Bliskog istoka. Brzo se preko zapadne Europe proširilo na sjevernu gdje se pivo udomaćilo. Zbog hladne klime koja ne pogoduje uzgoju vinove loze, pivo je tamo u rekordnom roku postalo svakodnevno piće.

Čak i danas je nacionalno piće u Češkoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Važnu ulogu u njegovom prihvaćanju imali su svećenici koji su u samostanima pivo proizvodili za sebe i okolne krajeve. I koji su poboljšali prvotnu verziju piva.

Koliko se piva pije u svijetu

Danas je pivo drugo najpopularnije piće na svijetu, nakon čaja. Česi su prvaci po godišnjem broju ispijenih litara piva. Oni prosječno godišnje popiju 156 litara, a Hrvati piju dvostruko manje: 79 litara po glavi stanovnika.
Po tome smo slični prosječnom Amerikancu.

Osim užitka u specifičnom okusu i aromi, pivo pruža i pregršt korisnih sastojaka, hranjivih tvari i biljnih spojeva sa korisnim učinkom na zdravlje. Stoga je mnogim znanstvenicima u fokusu interesa upravo istraživanje veze između konzumacije piva i prevencije bolesti.

Potencijalne blagodati umjerenog ispijanja piva vežu se uz zdravlje srca i krvih žila, kostiju, smanjenje razine stresa i bolji san te kognitivne funkcije. Općenito, čini se da osobe koje umjereno piju pivo imaju bolji zdravstveni status i dulji životni vijek, a sociološke studije pokazuju da pivo igra važnu ulogu u društvenom životu i povezivanju ljudi.

Koliko je zdravo piti piva za žene a koliko za muškarce

Još jednom treba upozoriti kako se sve ove pozitivne strane manifestiraju prilikom umjerene konzumacije u zdravih odraslih ljudi što iznosi 3 – 6 dL piva dnevno za muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene.

Dakle, ključna riječ je uvijek „umjereno“, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela.

Autor: doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Facebook Like Button