Sok od bazge idealan napitak proljeća: napravite domaći sok, koktel ili čaj od bazge

Bazga je predivna biljka velikih, bijelih, ljekovitih cvjetova koja cvate od sredine svibnja pa sve do lipnja.

Riječ je o biljci koja se upotrebljava u medicini i gastronomiji, a mogu je koristiti podjednako i djeca i odrasli. Osim što se koristiti za jelo, od bazge se rade sokovi i alkoholna pića, a izvrsna je i kao topli napitak.

Sok od bazge

Najrašireniji oblik korištenja bazge jest u obliku sirupa. Izrada ovog prirodnog soka sasvim je jednostavna, a konačan rezultat izvanredan.

Sastojci
> 50 cvjetova bazge
> 5 kg šećera
> 5 l vode
> 50 g limunske kiseline

Priprema sirupa od bazge
Čiste cvjetove (i limunsku kiselinu) ostavite u vodi najmanje 12 (ako želite slabiji) ili 24 sata (ako želite jači, intenzivniji okus sirupa).
Nakon što su cvjetovi preko noći stajali u vodi, tekućinu procijedite kroz gazu te na laganoj vatri u istu polako ukuhajte šećer.
Nakon što se sav šećer rastopi tekućinu ulijte u čiste boce te dobro zatvorite i odložite na hladno i tamno mjesto.

bazga

Čaj od bazge

Cvjetove za čaj bitno je dobro osušiti na suncu te pospremiti za one hladnije dane. Koristi se kod kašlja, bronhitisa i gripe, a osim kao okrjepa u vrijeme prehlade vjeruje se da je dobar i za čišćenje krvi.

Čaj od bazge dobar je za mršavljenje i čišćenje organizma, stoga je preporučljiv u bilo koje doba godine (osim za trudnice i dojilje kojima je strogo zabranjeno konzumiranje bazge u bilo kojem obliku radi mogućeg negativnog utjecaja na plod).

Koktel od bazge Hugo

Osim kao bezalkoholno piće, bazga se koristi i za izradu alkoholnih pića (vino, liker, rakija od bazginih bobica i dr).
Sirup od bazge koristi se i u koktelima, a samo jedan od njih je koktel Hugo za koji su potrebni mineralna voda, pjenušavo bijelo vino, menta, limeta te nekoliko žličica sirupa od bazge.
Ovaj lagani i osvježavajući koktel idealan je za vruće ljetne dane i zabave na otvorenom.

Jela od bazge

Bazgini cvjetovi koriste se i u gastronomiji pa se tako na tanjuru mogu pronaći pohani cvjetovi u slanoj ili slatkoj varijanti, ovisno o željama.

Kako god odlučili, s bazgom nećete pogriješiti, no valja biti pažljiv gdje i kada ju brati.
Najbolje ju je brati za vrijeme sunčanih i toplih dana podalje od prometnica kako biste dobili maksimum njezinih ljekovitih svojstava.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Bob Peterson