Od djevojčice do slike

Galerija „Kupola“ smještena je u potkrovlju Gradske knjižnice u Zagrebu i na njezine dvije etaže obično se izlažu ilustracije tako da izložba slika „moja (o)kruženja Lene Kramarić (1982.) predstavlja svojevrsni iskorak (14.4.-9.5.2022.).

lena-kramaric-izlozba-1

Glavna tema njezinih radova jest ženski lik, od djevojčice do odrasle žene, od samostalnog bića do zaigrane skupine, od jasno izražene figure do naslućenog obrisa… Zanimljiv je njezin odnos prema boji: ponekad je obojana ploha „zarobljena“ obrubom, koji puta se nepravilno preljeva na susjednu plohu no nerijetko postoji ne mareći za oblik koji bi trebala ispuniti.

Većinom su te boje jake i nosive, ali je od samih boja važnije njihovo korištenje u odnosu na temu. Također se povremeno slikarica „odriče“ identiteta odnosno lica prikazanog lika i to kada prikazuje svakodnevne radnje, poput žene koja sjedi i rukom dodiruje nogu ili kada se usredotočuje na haljine djevojaka.

lena-kramaric-izlozba-2

Položaj tijela pojedine osobe ili više njih dominira nad cjelovitošću figure koje ostaju nedovršene mada je jasno da je Kramarić izuzetno dobra i precizna crtačica.

Doista sam znatiželjna hoće li i ako hoće, kakve će promjene doživjeti njezina paleta i izbor tema napuštanjem Zagreba i odlaskom u Dubrovnik.

Fotografije: Galerija Kupola

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button