Posveta ocu i sinu

Filmom „Ljetne noći“ (2021.) izraelskog redatelja Ohada Milsteina (1973.) počeo je u Centru Kaptol 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagrebdox (3.-10.4.2022.).

Ovo je šesti film ovog autora (od godine 2008. snimio je filmove „Opsesija“, „Systema“, „Planeti“, „Week 23“ i „Poplava“) a jasno je da ga podjednako zanimaju intimni, unutarnji životi i vanjske manifestacije.

U filmu „Ljetne noći“ bavi se svojim šestogodišnjim sinom Alvom koji se priprema za polazak u školu i sa svojim ostarjelim ocem (kojem je posvetio film), jer nedoumice oko sina pokušava riješiti u razgovoru sa ocem.

ljetne-noci-1

„Ništa novo pod Suncem“ rekli bismo lakonski, ali svakome je njegova osobna situacija jedinstvena i nikada proživljena: sjajne su poveznice između unuka i djeda scene u kojima autor, Ohad Milstein, šiša prvo sina pa ubrzo nakon toga oca, pri čemu su „klijenti“ potajno nezadovoljni, ali dok mališan prihvaća situaciju, otac ipak rogobori (a frizure su zapravo pristojne).

Prekrasna je scena u kojoj djed, uz nesebičnu unukovu „pomoć“, pokušava pravilno ispiliti letvice i uokviriti fotografiju vlastitog oca (Alvinog pradjeda): poanta akcije je u podatku da su svi muškarci u obitelji bili stolari, a on ne može uramiti fotografiju (i odlazi pofesionalcu!).

Razgovori između Ohada i sina odvijaju se prigušenim glasom što, inače posve običnom, sadržaju daje tajanstvenost i neke pomalo šašave replike dobivaju posebnu težinu: kada Alva upita Ohada: „Tata, koliko ćeš ti godina imati kada ću ja imati 86?“, on mu se ne usuđuje reći da će biti mrtav, nego kaže „126 godina“. Pomalo uznemiren što sinu nije rekao istinu, Ohad razgovor prepričava svojem ocu, na što mu ovaj odgovara: „Pa imat ćeš 126“. Ujedno napominje da ga jako zanima kako će sinu objasniti rođenje djece: rodom ili…?

Dok gledamo te, naoko šašave scene, prepoznajemo onu, davno zapisanu tajnu u Cesarićevim stihovima: „Od naše ljubavi i sreće/Gle, zvijezde su večeras veće“.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button