Otkrijte čaroliju austrijskih medenjaka i pripremite Original Ausser Lebkuchen!

Austrijski kolačići “Original Ausser Lebkuchen” predstavljaju pravu poslasticu punu tradicije i okusa, koji očaravaju sve ljubitelje slatkog.

Izvorno potječu iz Austrije, gdje su kroz stoljeća bili simbol blagdanskog veselja, posebno tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, ali se jedu i serviraju tijekom cijele godine, a putoholičari poput nas koji smo posjetli predivno mjesto podno Alpa Sankt Wolfgang i jezero Wolfgangsee odmah su poželjeli recept podijeliti i s vama. :)

Original Ausser Lebkuchen recept za medenjake

“Lebkuchen” je zapravo vrsta medenjaka koja se obično obogaćuje raznim začinima poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića, a može se dodati i orašasti plodovi ili kandirano voće, što mu daje posebno bogat i aromatičan okus.

Recept za Original Ausser Lebkuchen – sastojci

250 g meda
200 g šećera
100 ml vode
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
550 g brašna
100 g mljevenih badema ili lješnjaka
50 g kandiranog voća, sitno sjeckanog
1 jaje za premazivanje

Izrdada recepta

U maloj posudi na laganoj vatri otopite med, šećer i vodu. Kada se šećer potpuno otopi, dodajte začine i dobro promiješajte.
U većoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, mljevene bademe ili lješnjake te kandirano voće. Dobro promiješajte.

U smjesu brašna umiješajte medenu mješavinu i miješajte dok se sve ne sjedini u kompaktno tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu najmanje 24 sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1/4 inča i izrežite željene oblike pomoću kalupa za kolačiće.

Posložite kolačiće odnosno ove fine specifične medenjake na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki kolačić lagano premažite razmućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta ili dok blago ne porumene.

Ostavite da se kolačići ohlade na rešetki prije posluživanja. Dobar tek!

Ovi aromatični kolačići idealni su za posluživanje uz šalicu čaja ili kave, a mogu biti i divan poklon za blagdane, upakirani u lijepe kutije ili celofan. Uživajte u okusima Austrije s ovim tradicionalnim delicijama!

Recept: Salzburg AG Tourismus GmbH

Facebook Like Button