Medenjaci savršen suhi kolač za svako doba dana

Donosimo vam odličan recept za medenjake iz tradicionalne austrijske kuhinje. Priprema suhog kolača medenjaka različita je od zemlje do zemlje, no na jednom od naših putovanja došli smo do jednog odličnog recepta, za ovu slatku poslasticu, koji će vas oduševiti.

Vrlo jednostavni i ukusni medenjaci za cijeli obitelj!

Sastojci za medenjake:

1/4 kg meda
12 dkg šećera
10 dkg maslaca
65 dkg brašna (crnog)
2 cijela jaja
1/2 žlice soda-bikarbone
cimet
klinčići
5 dkg badema

Priprema medenjaka

Med, maslac i šećer malo se prokuhaju. Kad se smjesa malo ohladi u nju se umiješa 2/3 brašna, pa se ponovno ostavi hladiti. Ostatak brašna stavite na dasku. Kada je prethodna smjesa ohlađena stavite ju na brašno, dodajte jaja, cimet i tučene klinčiće te soda-bikarbonu.

Kad se tijesto dobro izmijesi, razvalja se. Medenjaci se izrežu uz pomoć okruglog kalupa a u sredinu se stavi pola oljuštenog badema, koji se pričvrsti bjelancem. Medenjaci se peku kod umjerene vatre.

Kad su pečeni, a još topli, glaziraju se toplom glazurom od kuhanog šećera.
Medenjaci nisu dobri prvih dana, jer su jako tvrdi, pa trebaju nekoliko dana da se omekšaju.

Dobar tek!

Autorica: Azra Terzić
Fotografija: Foter