Käsespätzle ili špecle sa sirom jedisntvena austrijska poslastica

Käsespätzle ili špecle sa sirom zimsko je jelo koje ponajviše vole jesti skijaši nakon napornijeg spuštanja niz austrijske staze u nekoj od Hütte odnosno restorana na stazama. No ova krepka i malo “jača” hrana omiljena je svakome tko voli sir i fino tijesto u hladnim danima.

Sastojci:
600 g brašna
8 jaja
200 ml mlijeka
3 veća luka
30 g maslaca
300 g tvrdog kravljeg sira
300 g polutvrdog kravljeg sira

Priprema:
Smjesa za Spätzle:
Pomiješajte brašno, mlijeko i sol dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ostavite smjesu oko jedan sat.

Sireve naribajte. Zagrijte prečnicu na 120°C. Luk zapržite na maslacu dok ne zarumeni.

U velikoj posudi zakuhajte vodu. Potom direktno u tu kipuću vodu na poseban ribež ribajte Spätzle/špecle. Postavite ribež za Spätzle/tijesto na vrh posude te preko njega sipajte smjesu mlijeka i brašna.
Kada tijesto ispliva na površinu znači da je kuhano.
Ocijedite tijesto i počnite ga slagati u vatrostalnu posudu i posipajte sa sirom i zaprženim lukom dok ne potrošite sve sastojke.
Promiješajte, poklopite i zapecite u pećnici oko desetak minuta.