Parkour – umjetnost kretanja

Parkour je prirodna metoda razvijanja tijela kako bi se brže, učinkovitije i sigurnije kretalo. Riječ je o atletskoj disciplini koja svoje početke vuče od davnina, no tek je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Francuskoj oblikovan u vještinu prilagođenu suvremenom životu.

Parkour

I Tarzan je trenirao parkour

Vještina brzog i spretnog kretanja kroz prostor primjenjivala se od davnina, sjetite se samo Trzana i preskakanja s lijane na lijanu. Najraniji oblik parkoura u 20. stoljeću je razvio francuski pomorski oficir Georges Hebert tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata te je po povratku u Francusku tu metodu primjenjivao na članovima vojske. No pravu afirmaciju parkour je postigao tek zahvaljujući Davidu Belleu koji je prvi počeo koristiti termin “parcour”.

Parcour se zapravo sastoji od svih urođenih ljudskih vještina – trčanja, skakanja i penjanja, koje se koriste za brzo i sigurno kretanje. Naglasak je pritom na učinkovitosti odnosno savladavanja fizičkih i mentalnih prepreka, gdje god se one nalazile. Trening parkoura omogućava fizički razvoj i razvoj koordinacije, istodobno potencirajući snagu uma, koncentracije, odlučnosti, motivacije i odvažnosti. Na taj se način razvija kontrola tijela te se ispituju (i pomiču) njegove granice. Takvim treningom se “treniraju” i životne situacije jer parkour uči snalaženju i prevladavanju prepreka s istodobnim razvojem unutarnjeg mira.

Parkour nikada neće postati sport jer je on individualna i specifična vještina kojoj svatko pristupa na svoj način i ne može se jednoznačno evaluirati.

Parkour

Kako izgleda trening?

Trening parkoura sastoji se od savladavanja pojedinačnih pokreta, skokova i preskoka, kako bi se tijelo pripremilo i ojačalo za stvarnu situaciju u kojoj se vještina parkoura može primijeniti. Zato se u trening često uključuju elementi koji se u stvarnoj situaciji neće koristiti, ali služe jačanju tijela i uma (primjerice trening uključuje vježbu preciznog skoka koji teško da se može primijeniti u realnosti, npr. u situaciji bježanja). Trening se sastoji od niza vježbi, gimnastike, slobodnog penjanja, vježbe skoka i doskoka, vježbi skokova u kojima se koriste ruke, vježbe salta… Kondicijske vježbe dio su treninga jer pospješuju izvođenje pokreta vezanih uz parkour. Vještina parkoura trenira pojedinca da dobro procijeni stvarnu situaciju i to u djeliću sekunde, a treningom se ta mogućnost brze i ispravne procjene povećava.

Parkour u Hrvatskoj

Za trening parkoura nije potrebna nikakva posebna oprema, osim čvrstih tenisica. U Zagrebu postoji parkour škola koja upisuje i mlađu i stariju grupu (mlađa grupa je do 14 godina, starija od 14 nadalje), a pakrour se može trenirati i u Rijeci, Splitu, Osijeku ….

Parkour

Izdvojeno:

Rječnik pojmova vezanih uz parkour:
Traceur – osoba koja se bavi parkourom
Grunt, Newbie – početnik u parkouru
Bale, Slam, Face plunt – greške u pokretima
Clan, Crew – grupa koja zajedno vježba
Flow – niz uspješnih pokreta

Piše: Wish
Fotografije: Tyson Cecka, Josa Júnior, Peter Waterman

Facebook Like Button