Ova je recept za paštetu namijenjen svima vama koji volite nove, zanimljive i ekskluzivne okuse. Pašteta od pilećih jetrica, oraha, smokava i prošeka delicija je koja se ne propušta.
Ako vam obitelj ili bliski prijatelji pozvone na vrata, uvijek ih možete ponuditi unaprijed pripremljenom finom paštetom od pileće jetrice, oraha, smokava i prošeka, uz koju će se izvrsno slagati neki fini suhi pjenušac.
Recept za pileću paštetu s orasima i smokvama
500 g svježih pilećih jetrica
200 ml prošeka
8 suhih smokava
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
3 grančice timijana
3 lista lovora
140 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
Sol
Svježe mljeveni crveni papar
Svježi nar, za dekoraciju
Priprema recepta:
Jetrice očistite od žilica, prerežite po sredini, prelijte ih prošekom i ostavite u hladnjaku oko sat vremena. Odležane jetrice ocijedite, ali tekućinu nemojte baciti, ostavite za kasnije. U tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca, dodajte nasjeckani luk i pržite 5 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak i timijan, promiješajte pa dodajte jetrice.
Pržite, uz povremeno miješanje, dok jetrice izvana ne dobiju boju, oko 5 minuta. Dodajte lovorov list i prošek u kojem su se jetrice marinirale pa sve skupa ostavite na vatri dok gotovo sva tekućina ne ispari. Dodajte preostali maslac, maknite s vatre i uklonite lovorov list. Posolite i popaprite.
Smokve prelijte vrućom vodom i ostavite da omekšaju a zatim ih ocijedite i narežite na komadiće pa dodajte jetricama. Pomoću štapnog miksera sve usitnite do željene teksture. U paštetu dodajte sitno nasjeckane orahe i po potrebi još začinite solju i paprom. Paštetu ohladite, pospite zrnima nara i poslužite uz tostirani kruh.
Recept: Apaluz – Freixenet Carta Nevada