Pita od ribizla

Želite li dobro iskoristiti blagotvorne ribizle donosimo vam recept koji ćete obožavati.

Ribizla crveno kiselkasto voće iznenadit će vas svojim vrijednostima jer sadrži izvrsne sastojke koji detoksiciraju tijelo, a prepune su proteina, citrične i gama-linolnu kiseline te su bogate fosforom i kalcijem.

U njima nalazimo bogatstvo vitaminima B (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Ovo voće izuzetan je izvor antioksidanata i minerala koji obnavljaju kožu i kosu.

Za pitu od ribizla potrebno je napraviti prhko tijesto (ako ne kupujete gotovo, što je isto odlična zamjena), a ovaj temeljni recept vam može poslužiti i za sve pite i kolače koji se rade s prhkim tijestom.

Izrada prhkog tijesta/ Potrebne namirnice:

25 dkg brašna
15 dkg putra ili margarina
5 dkg šećera

Brašno prosijte zajedno s praškom za pecivo i napravite u sredini jamicu. U nju stavite šećer i jaje pa ga pomoću noža nježno izmješajte s brašnom.

Putar ili margarin izrežite na listiće stavite u smjesu, pokrijte s malo brašna i što brže umijesite. Tijesto je potrebno ostaviti na hladnom mjestu najmanje 1 sat, a onda upotrijebiti.

Sastav za recept:

1/2 kg ribizla
18 dkg šećera
1 dl vode
3 bjelanca

Izrada pite od ribizla:

Najprije napravite prema receptu prhko tijesto (ili uzmite već gotovo) i razvaljate ga u veličini posude u kojoj ćete peći te ga stavite peći. Ribizle očistite, operite i stavite kuhati u vodu, u koju stavite 10dkg šećera, dok ne zavri. Ribizle izvadite, a sok nastavite kuhati dok se god ne zgusne. Prhko tijesto, koje se ohladilo nakon što ste ga ispekli zatim namažite zgusnutim sokom od ribizla, a zatim odozgora stavite ribizle. od tri bjelanca napravite snijeg u koji umiješajte 8 dkg šećera. Zatim sve još jednom stavite u pećnicu dok pita odozgora ne požuti, izvadite i izrežite na ploškice.

Dobar tek!

Facebook Like Button