Želite li dobro iskoristiti blagotvorne ribizle donosimo vam recept za pitu i desert koji ćete obožavati.
Ribizla crveno kiselkasto voće iznenadit će vas svojim vrijednostima jer sadrži izvrsne sastojke koji detoksiciraju tijelo, a prepune su proteina, citrične i gama-linolnu kiseline te su bogate fosforom i kalcijem.
U njima nalazimo bogatstvo vitaminima B (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Ovo voće izuzetan je izvor antioksidanata i minerala koji obnavljaju kožu i kosu.
OVDJE pronađite još jedan odličan recept s ukusnom i zdravom ribizlom!
Voćni kolač s ribizlom i jabukama osvježenje je kakvo tražite
Za pitu od ribizla potrebno je napraviti prhko tijesto (ako ne kupujete gotovo, što je isto odlična zamjena), a ovaj temeljni recept vam može poslužiti i za sve pite i kolače koji se rade s prhkim tijestom.
Izrada prhkog tijesta/ Potrebne namirnice:
25 dkg brašna
15 dkg putra ili margarina
5 dkg šećera
Brašno prosijte zajedno s praškom za pecivo i napravite u sredini jamicu. U nju stavite šećer i jaje pa ga pomoću noža nježno izmješajte s brašnom.
Putar ili margarin izrežite na listiće stavite u smjesu, pokrijte s malo brašna i što brže umijesite. Tijesto je potrebno ostaviti na hladnom mjestu najmanje 1 sat, a onda upotrijebiti.
Sastav za recept:
1/2 kg ribizla
18 dkg šećera
1 dl vode
3 bjelanca
Izrada pite od ribizla:
Najprije napravite prema receptu prhko tijesto (ili uzmite već gotovo) i razvaljate ga u veličini posude u kojoj ćete peći te ga stavite peći. Ribizle očistite, operite i stavite kuhati u vodu, u koju stavite 10dkg šećera, dok ne zavri. Ribizle izvadite, a sok nastavite kuhati dok se god ne zgusne. Prhko tijesto, koje se ohladilo nakon što ste ga ispekli zatim namažite zgusnutim sokom od ribizla, a zatim odozgora stavite ribizle. od tri bjelanca napravite snijeg u koji umiješajte 8 dkg šećera. Zatim sve još jednom stavite u pećnicu dok pita odozgora ne požuti, izvadite i izrežite na ploškice.
Dobar tek!