Sindrom današnjice: ubrzani rad štitnjače

Ubrzani rad štitnjače predstavlja stanje u kojem štitnjača proizvodi višak tiroksina. Na rad organizma utječe takvo stanje, zbog čega može doći do nepravilnog rada srca, pojačanog znojenja i mršavljenja. Kako bi se usporio ubrzani rad štitnjače trebate pripaziti na prehranu.

Mnoge promjene se događaju kada se javi pojačano lučenje hormona tiroksina, a jedna od njih je i gubitak težine

Ako na vrijeme krenete s liječenjem možete normalno nastaviti živjeti bez narušavanja kvalitete života.

Ovisno o uzroku koji je doveo do ubrzanog rada štitnjače određuje se liječenje koje može uključivati nekoliko različitih metoda kao što su liječenje uz pomoć radioaktivnog joda, operacija i lijekovi. Nakon što se obave sve potrebne pretrage liječnik određuje način liječenja.

kuhanje sok hrana

Kod osoba s dijagnosticiranom hipertireozom postoji mogućnost ubrzanog metabolizma zbog čega dolazi do propadanja mišića i kostiju, pa se savjetuje u organizam unijeti veće količine aminokiselina, kalcija i proteina.

Ubrzani rad štitnjače prepoznaje se po umoru, slaboj i suhoj kosi, drhtanju u rukama, povećanom apetitu, razdražljivosti, ubrzanom radu srca, slabosti mišića i mnogim drugim simptomima.

Postoje namirnice koje se savjetuju konzumirati osoba s ubrzanim radom štitnjače, a koje će utjecati na bolji rad male žlijezde. Namirnice koje u sebi sadrže omega 3 masne kiseline su najbolja hrana, a možete ju pronaći u ribi, maslinovom ulju i bundevi.

Za manju razdražljivost i uklanjanje umora savjetuje se konzumirati žitarice, sjemenke suncokreta, cjelovite žitarice, tunu, losos, jaja, plodove mora i pšenične klice.

Namirnice koje su obogaćene vitaminom C poput naranča, paprika i limuna isto tako trebaju biti dio prehrane, a nekoliko puta tjedno se savjetuje konzumirati sojine proizvode, cvjetaču, grah i zeleno lisnato povrće.

Ako sumnjate na probleme sa štitnjačom svakako posjetite liječnika kako bi mogli normalno funkcionirati. Pazite na svoje zdravlje te se redovito kontrolirajte i hranite se uravnoteženom i raznovrsnom prehranom.

Za svaku bolest postoji lijek, samo je važno da ju na vrijeme otkrijete i kontrolirate.

Facebook Like Button