Protiv masnih naslaga izborite se super pametnom prehranom

Sigurno ste već čuli za superhranu – namirnice, najčešće voće, povrće i žitarice koje sadrže visokovrijedne nutrijente (posebno visoke koncentracije antioksidansa) s izvrsnim učinkom na zdravlje.

Znate li što je superhrana? Evo nekoliko razloga zašto biste ju trebali jesti!

No, osim superhrane, danas se sve više priča i o prirodnim nutrijentima, važnih za zdravlje i normalno funkcioniranje organizma, koje zbog manjka u današnjoj modernoj prehrani preporučuje sve veći broj stručnjaka.

OVDJE pronađite još zanimljivih i korisnih informacija o zdravijem načinu života

Izabrali smo najbolju tamnu hranu za vaš stol
Koji su najbolji predstavnici superhrane
Organska kozmetika iz vaše kuhinje tako zdrava i tako pristupačna

Jedan od takvih vrijednih nutrijenata jest konjugirana linolna kiselina – ili CLA

Što je CLA kiselina i zašto je danas konzumiramo sve manje?
Konjugirana linolna kiselina (CLA) esencijalna je masna kiselina, u našem tijelu zadužena za razgradnju masnoća. To je naš prirodni regulator tjelesne težine i taloženja masnih naslaga.

No, naše ju tijelo ne može samostalno proizvesti, već ju moramo unijeti prehranom.

CLA u najvećim količinama nalazi u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima preživača (govedo, ovca, koza…). Nažalost, danas su zbog industrijskog uzgoja životinja, koncentracije CLA u mesu i mlijeku znatno smanjene te unos prehranom često više nije dovoljan za optimalan rad metabolizma razgradnje masnoća.

U današnjem načinu života, uz ostale čimbenike (sjedilački način života, kalorična prehrana…) i smanjen unos CLA jedan je od uzroka gomilanja masnih naslaga te njihovog težeg sagorijevanja.

Dodatno, nedovoljan unos CLA javlja se i kod vegetarijanaca i vegana, kod osoba koje ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode (uslijed načina prehrane ili intolerancije na laktozu) te kod osoba koje u svojoj prehrani uglavnom konzumiraju ribu i meso peradi.

Stoga danas sve veći broj stručnjaka preporučuje dodatan unos CLA, kao funkcionalnog dodatka prehrani, zbog njezine prirodne funkcije na smanjenje obujma i protiv taloženja masnih naslaga u organizmu.

Kako točno djeluje CLA?
CLA u organizmu čovjeka djeluje tako da smanjuje količinu masti koja se pohranjuje nakon obroka, povećava razgradnju masti u masnim stanicama, povećava „izgaranje“ masti kao energije u mitohondrijima stanica te smanjuje obujam masnih naslaga.

Uz dopuštenje: Sabex (sve fotografije)

Facebook Like Button