Recept za sushi koji svima uspijeva Zarolani Japanac

Osvježavajuća kombinacija algi, wasabija, lososa i majoneze istaknula se u ovom receptu za izvrtan sushi.

Ako se dosad još niste odvažili kod kuće pripremiti sushi jer vam se to činilo previše zahtjevnim, Zarolani Japanac mogao bi vas razuvjeriti.
Dobitna kombinacija lososa, algi, wasabija i kremozne majoneze izvrstan je recept za sushi koji nam donosi Katarina Đozović.

Isprobajte ovaj recept za sushi, jednostavna za izradu, popularno nazvan Zarolani Japanac!

zarolani-japanac-1

Sastojci za sushi:

100 g sushi riže
4 kom listova nori alge
50 ml rižinog octa
1 jušna žlica šećera
½ čajna žlica soli
1 file lososa
100 g očišćenih repova kozica
1 svježi krastavac
1 avokado
40 g majoneze
Wasabi
Sriracha
sezam
dimljeni losos
soja umak
mliječni namaz

zarolani-japanac-3

Priprema sushia:

Tajna svakog zarolanog Japanca, ukusnog sushija, su zanimljivi umaci koji čiste sinuse i otvaraju okusne pupoljke. Nama najdraži je Wasabi Mayo – u veliku žlicu majoneze dodajte malo wasabija po želji (otprilike veličine graška) pa izmiješajte da se sjedini.

Drugi začinjeni je Sriracha Mayo – u žlicu majoneze ubacite malo srirache po želji i izmiješajte. Oba umaka prelijte preko sushija.

Za pripremu sushija potrebno je najprije skuhati rižu za sushi prema uputama na pakiranju (omjer riže i vode 1:1). Skuhanu rižu prelijte otopljenom mješavinom rižinog octa, šećera i soli pa ostavite da se ohladi.

Listove nori alge podijelite na pola.
Krastavce i avokado narežite na trakice.

Pripremiti tempuru od 1 jaja, malo rižinog brašna i hladne mineralne vode tako da dobijete smjesu malo gušću od palačinki. Kratko u temperu umiješajte repove kozica i trakice lososa te ispecite u dubokom ulju – cca 2min.

Za klasični sushi – na nori algu raspodijelite pripremljenu rizu (obavezno ostaviti 1 cm slobodno) te puniti nadjevom po želji (krastavac, avokado, losos ili repovi kozica). Zarolajte pa izrežite.

Za preokrenuti sushi, nakon što se stavi riza na nori algu, posuti sezamom i preokrenuti. Nori algu lagano namazati mliječnim namazom te puniti s lososom i avokadom. Jednu roladu još obaviti dimljenim lososom te isjeći.

Za sushi kornete, idealne za trenutke kad vam dolazi društvo koje voli samo slagati sushi, rižu rasporedite na jednu kvadratnu polovicu alge pa na rižu složite punjenje dijagonalno i zatim zarolajte svitak s jednog kraja na drugi; slično kao što biste napravili s buketom cvijeća.

Prelijte pripremljenim umacima, poslužite uz soja umak i uživajte u okusima!

Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotografije)

Facebook Like Button