Sad se radi juha od carskih šparoga i to prema receptu chefa Kornelija Malića

Počela je sezona carskih šparoga pa vam donosimo izvrstan recept za juhu od šparoga i to prema receptu poznatog chefa Kornelija Malića.

Ovo sezonsko povrće od davnina se naziva još i carskim jer su po njega brodovima odlazili kako bi carevi na svom jelovniku imali veliki izbor jela koja su nutritivno bogata te vrijedna za naš organizam.

Hrvatska je bogata šparogama. Upravo ćemo ih ovih dana, s toplijim vremenom pronaći u prirodi oko nas. Poznata je dobrobit šparoga za srce, jetru, probavni sustav, ali i postizanje energije te gubitak kilograma.

zelene sparoge juha od sparoga recept

Zelene, bijele ili ljubičaste omiljeno su povrće chefova. „ Ljudi jako vole šparoge, iskorištavamo ih 100%.
Gornji dio se koristi za umake za jela, a ostatak stabljike za temeljac. One su zero waste.
Sve više se okrećemo zdravoj prehrani i divljim šparogama!“ – govori Kornelije Malić, šef kuhinje Botanista koji šparoge iz Dalmacije nabavlja na Trešnjevačkom placu.

Juha od zelenih šparoga

SASTAV ZA RECEPT
150g divljih šparoga
150g luka
3 češnja češnjaka
Sol,papar,bijelo vino
3 dcl pilećeg ili nekog drugog temeljca

Priprema recepta za juhu od zelenih šparoga

Šparoge lomiti od vrha prema dolje dok ide.Na maslinovom ulju prepržiti krupno rezani luk,dodati donje-tvrde dijelove šparoga,češnjak i podliti sa temeljcem.

Vrhove šparoga skuhati u malo vode i procijediti njihovu vodu od kuhanja u temeljac od stabljika.
Temeljac samljeti štapnim mikserom,propasirati kroz gusto cijedilo. Vezati sa malo škroba,dotjerati okus začinima i preliti preko kuhanih vrhova.

Servirati sa kiselim zeljem ili malo vrhnja za kuhanje, po želji.

Zdravi vjesnici proljeća, nutritivno bogate šparoge, bogate su pehrambenim vlaknima, sadrže 90 % vode, bogate su vitaminima A, B i K te vitaminima C i E.

Ova zelena oaza, tik do rotora, ovog proljeća blista u novom ruhu uz mnoštvo novih biljaka i sadržaja. Ovo je pravi bijeg od gradske vreve i užurbanog života uz uživanje u zdravim sezonskim delicijama.

Zagrebačka zelena oaza, restoran Botanist, na Remetinečkom cesti 101, predlaže jela u kojima možete uživati i na terasi ili prostoru ove popularne gastro oaze koja je spojena s prirodom :)

Foto: Filip Popović

Facebook Like Button