Savjeti vrhunskih dizajnera za uređenje doma

Univerzalna pravila za uređenje doma.

Bez obzira uređujete li potpuno nov i prazan interijer ili u postojećem želite napraviti određene preinake, ono što prije svega morate imati je dosta slobodnog vremena i malo strpljenja, a poželjno je i da budete sigurni u odluke koje će promijeniti vaš životni prostor.

Znači, prije bilo kakvih radnih akcija razmislite o tome kako živite, prelistajte časopise u potrazi za inspiracijom i prikupite stvari zbog kojih se osjećate dobro.

Apsolutno svi dizajneri interijera složit će se oko jednog – udobnost je u svakom domu na prvome mjestu

Ovaj savjet neka posluži kao polazišna točka bez obira preferirate li jednostavnost i eleganciju, moderan stil uređenja ili boemski eklekticizam. A znat ćete da ste uspjeli, kreirate li prostor koji je istovremeno udoban i funkcionalan.

stan

Važna vizualizacija

Kako biste stekli potpuni dojam o budućem izgledu stana ili kuće, najbolje je posegnuti za 3D vizualizacijom. A za nju danas više nije potreban projektant.

Na raspolaganju su nam besplatni i što je važnije, izuzetno jednostavni kompjuterski programi pomoću kojih se može vidjeti funkcioniraju li uistinu zamišljene ideje u prostoru. Izmjerite i ucrtajte sve utičnice i prekidače, ventile, prozore i vrata, zatim dodajte namještaj.

Glavni komadi namještaja neka su okrenuti prema tzv. žarišnoj točki. To može biti kamin, ugradbena polica za knjige, šareni tepih ili upečatljiva umjetnina, uglavnom ono što se prvo uočava kada se uđe u prostoriju. Glavne prolaze ostavite otvorenima te kombinirajte visoke i niske komade namještaja kao i one teže i lakše.

dnevni-boravak

Kako početi

Prilikom uređenja započnite s velikim stvarima. Najprije se pobrinite za zidove pa za stvari koje su vezane na zidove, poput stolarije i rasvjetnih tijela, zatim na red dolazi veliki namještaj i tako dalje. Također, pronađite nešto za inspiraciju.

Dekorativni jastuk, omiljena marama ili fotografija s putovanja neki su od primjera. Pravilo je da će se u prostor najbolje uklopiti boje koje se mogu pronaći na komadu koji vas je inspirirao.

interijer

A jedna je stvar u dizajnu interijera malo važnija od drugih, a o njoj je, iako u drugom kontekstu govorio slavni modni dizajner Oscar de la Renta.
- Najvažnija stvar? Savršeno osvjetljenje u svakom trenutku.
Naravno da je najbolje kada prostor ima dovoljno prirodnog svjetla. Ako to nije slučaj, treba ga nadomjestiti s različitim izvorima onog umjetnog.
Provedite neko vrijeme u svakoj prostoriji, u svako doba dana kako bi točno znali gdje ga i kada nedostaje. Odgovarajuća rasvjeta sobi daje sjaj i toplinu.

interijer-1

Boje, boje, boje…

Odabir boja treba svesti na tri nijanse. Dominantnu, za zidove, sagove i tekstil; zatim sporednu boju koja se provlači kroz detalje i akcentirajuću, koja će “podići” cijeli izgled interijera.

Kod posljednje, najčešće je riječ o nekoj jarkoj nijansi na pokrivačima, vazama, slikama ili jastucima… Ne zaboravite kako boja stvarno utječe na raspoloženje.

spavaca-soba

Detaljima protiv dosade

Možete kombinirati pruge, karirani uzorak, cvijeće, kockice, dokle god se pridržavate ovih pravila – uvijek neka budu na istoj pozadini i u istoj boji, a poželjno je poigrati se različitim veličinama uzoraka.

Također, previše glatkih i sjajnih tekstura, kao i onih rustikalnih, zamara pa je najboje kombinirati oboje. Većina predmeta koji krase određeni prostor imaju oštre rubove.

Kako bi konačni rezultat bio zanimljiviji, omekšajte ih na primjer, okruglim stolićem ili tepihom istog oblika.
I ne zaboravite na stropove.

Većina stručnjaka navodi ih kao najzanemarivaniji detalj kod uređenja interijera, a može na primjer, reflektirati prirodnu svjetlost ili prostoriji dati dubinu i toplinu.

interijer-2

Ne preblizu, ali ne ni predaleko

Između stolića i kauča ostavite oko 40 cm. Središte slike ili fotografije na zidu neka bude u visinu očiju, što je oko metar i pol od poda.

Ako ih vješate iznad kauča, ne bi trebali ići previše u širinu, odnosno ne prelaziti 2/3 širine kauča. Također, ostavite od 15 – 20 cm između komada namještaja i odabranih ukrasa.

Što se tiče udaljenosti TV-a od mjesta za sjedenje, pomnožite dijagonalu televizora s dva – toliko bi daleko trebao biti od gledaoca.
A za tepih, neka bude toliko velik da kada na njega smjestite stol i stolice još uvijek ostaje 30 – 40 cm sa svih strana.

Autor: Ana Faber

Facebook Like Button