Sir Edamer ukusni je zalogaj koji sadrži vrlo nizak udio masti

Poznati zlatnožuti sir Edamer, porijeklom iz Nizozemske, isprva je uvijek bio kuglastog oblika, a danas se proizvodi i u bloku. Aroma mladog edamera izrazito je blaga i slatkasta. Zreliji sir Edamer ima blago pikantniju aromu i umjereno kiselkast okus. Obje inačice podatne su i elastične strukture i u odnosu na druge sireve gotovo da nemaju mirisa.

Zato što izvrsno podnosi duga putovanja, s vremenom je nizozemskim trgovačkim putovima stigao u najudaljenije kolonije i i tako je sir Edamer postao jedan od najpopularnijih sireva na svijetu.

OVDJE saznajte još neke zanimljivosti o prelijepoj Nizozemskoj

Nizozemska je tipična po 7 stvari znate li koje su to?

U gradu Edamu i danas se tijekom ljeta održavaju veliki sajmovi i aukcije sireva, a na glavni sajmeni trg sirevi se dopremaju kao nekad, u kolima ili na brodovima.

Ime

Ime potječe iz malog nizozemskog lučkog grada Edama.

Iako se izvorno kao i mnogi drugi sirevi, spravljao od neobrađenog kravljeg mlijeka, ovaj sir se danas uglavnom priprema od pasteriziranog mlijeka.

Vrlo nizak sadržaj masti sir Edamer čini prikladnim izborom za sve one koji paze na unos masnoća u organizam.

U Nizozemskoj se Edamer reže na tanke ploške i poslužuje se s krekerima ili kruhom kao glavni sastojak tradicionalnog, zdravog doručka. Koristi se i kod pripreme različitih salata, ali i kao sastojak toplih umaka, složenaca, pečenih i granatiranih jela.
Mladi edamer sjajno se slaže s voćem, posebice breskvama, dinjama, marelicama i trešnjama, dok se zreliji sir najčešće servira s kruškama i jabukama.

Sljubljuje se s okusom bogata crvena vina, odnjegovana, odležana, s aromom bogata bijelog vina.

Uz dopuštenje: Dukat

Facebook Like Button