Split je i ovog ljeta ponos Dalmacije

Najveći dalmatinski grad bogate povijesti i nesalomljivog duha.

Split je najveći grad u Dalmaciji i drugi po veličini grad u Republici Hrvatskoj čije uže gradsko središte okuplja više od 220 tisuća stanovnika.

split hrvatska jadran

S mora ga okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo, a s kopna planina Mosor, brdo Kozjak, Perun i Marjan.
Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije, dok se u luci Lora nalazi sjedište Hrvatske ratne mornarice.

dioklecijanova palaca split

Iako se osnivanje i razvoj grada povezuju s gradnjom Diklecijanove palače, arheološke iskopine na sjevernoj strani Marjana ukazuju da je ovo mjesto bilo naseljeno još u starorimskom dobu.

Split će počinje značajnije širiti u 7. stoljeću tijekom slavensko-avarskih prodora, a u kasnijim stoljećima naizmjenično je bio pod vlašću Bizanta te hrvatskih kneževa i kraljeva.

Iznimni prometni položaj, značajna kulturno-povijesna baština i gostoljubivi duh lokalnog stanovništva pretvorili su grad Split u jedan od najposjećenijih turističkih gradova Hrvatske.
Tome pridonosi i bogata gastronomska ponuda koja se temelji na ribi i morskim plodovima Jadrana uz nezaobilazna crvena vina od autohtone sorte plavac mali.  

5 nezaboravnih turističkih atrakcija Splita
Dioklecijanova palača

Najveća i najbolje očuvana kasnoantička palača na svijetu izvor je mnogih turističkih obilaska. Pretpostavlja se da izgrađena potkraj 3. st. kao umirovljenički dom cara Dioklecijana, od kojeg su danas preostale zidine (na nekim dijelovima više i od 200 metara), 4 vrata (Porta Aurea, Porta Argentea, Porta Ferrea i Porta Aenea), carev mauzolej, kutne kule, Jupiterov hram ili Hram svih bogova, središnji trg - Peristil, te Vestibul.

Bačvice

Omiljeno mjesto za kupanja ili igranje picigina – Bačvice – predstavljaju prirodni fenomen pješčane plaže u središtu grada. Tijekom ljetne sezone ovdje se kupa i do 10 tisuća ljudi, a noću se preobražava u mjesto izvrsne zabave za sve generacije.

6. Prvenstvo svita u piciginu 120610

Prokurative

Glavni gradski trg u središtu Splita izgrađen je u neorenesansnom stilu sredinom 19.  stoljeća prema nacrtima arhitekta G.B. Medune, te po nalogu gradonačelnika Antonija Bajamontija. Danas je ovo mjesto susreta domaćeg stanovništva i brojnih turista, kao i brojnih kulturnih događanja poput Splitskog ljeta.  .

Katedrala sv. Duje

Splitska katedrala uznesenja blažene Djevice Marije, poznatija kao katedrala sv. Duje (zaštitnika grada) smještena je na Peristilu. Poznata je po danas rijetko viđenim drvenim vratima od orahovine u koje je Andrija Buvina izrezbario 28 prizora iz Isusova života.

Tvrđava Gripe

Turisti rado posjećuju i fortifikacijski kompleks na Gripama izgrađen u 17. stoljeću u cilju obrane od Turaka. Ova je utvrda danas dom Hrvatskog pomorskog muzeja, ali i mjesto na kojem se održavaju brojni koncerti i druge kulturne priredbe.   

split ulica splita

KORISNE INFORMACIJE:

Kako putovati: zrakoplovom do Splitske zračne luke, automobilom (autoputom iz pravca Zagreba ili Jadranskom magistralom iz pravca Rijeke), autobusom, vlakom ili brodom.

Kada putovati: od svibnja do listopada

Smještaj: Briig boutique hotel, Fermai, Art Hotel, Hotel Adriana, Hotel Atrium , Hotel Villa Diana, Vestibul Palace

Restorani: Uživajte u morskim specijalitetima, dalmatinskoj travarici i pršutu, pečenoj janjetini, pašticadi s njokima uz poznata dalmatinska vina u restoranima Adriatic Grašo , Kadena, Bota Šare  i Varoš

Facebook Like Button