Tajlandska masaža pomaže i duhu i tijelu

Tradicionalna tajlandska masaža Nuad Bo Rarn, poznata kao Thai Yoga masaža, tai medicinska masaža.

Nuad znači dodir a Bo Rarn znači nešto drevno, sveto, poštovano.

Ovaj oblik rada na tijelu je puno više od masaže i koristi se kao dio sistema prirodnog liječenja. U tradicionalnoj tajlandskoj medicine jedna je od ključnih metoda, kako u prevenciji tako i u olakšavanju i uklanjanju raznih zdravstvenih tegoba.

Temeljni principi Thai Yoga masaže

Thai Yoga masaža temelji se na teoriji energetskih kanala koji prolaze preko cijelog tijela i povezuju sve tjelesne sisteme i organe, a protok energije kroz njih odgovoran je kako za fizičko tako i za emocionalno i mentalno stanje pojedinca.

Teorija o energetskim kanalima koji prolaze tijelom danas je dobro poznata na zapadu, a nalazimo ju u mnogim istočnim medicinskim sistemima.

Tako se u Ayurvedi ti kanali zovu nadi, u kineskoj medicini meridijani, a na Tajlandu se zovu sen. Kada su kanali prohodni tjelesne se funkcije odvijaju nesmetano, tkiva se pravilno hrane, toksini se efikasno eliminiraju iz tijela, a razina otpornosti na stres i druge štetne utjecaje je povišena.

S druge strane, kada je protok energije blokiran ili narušen na bilo koji način, dolazi do slabljenja tjelesnih funkcija a tijelo postaje podložno bolestima.

kip

Stimulacija energetskih kanala

Tajlandska masaža se izvodi na strunjači u laganoj i udobnoj odjeću. Nakon kratkog informativnog razgovora s terapeutom, tretman počinje opuštanjem i osvještavanjem procesa disanja kao pripremom za tretman. Terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slijede energetske kanale po tijelu, rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tijela, stimulira različita područja.

Energetski tokovi se nalaze oko 2 cm ispod površine kože i stoga je potrebno koristiti pritisak koji će biti dovoljno dubok da stimulira protok energije u njima. Taj se pritisak regulira u skladu s fizičkom kondicijom i konstitucijom.

Tajlandska masaža osim fizičke stimulacije mišića, zglobova i drugih tjelesnih struktura efikasno djeluje na energetsku strukturu i živčani sistem te tako potiče duboku relaksaciju i oslobađanje od stresa.

Povećava se fleksibilnost tijela, ubrzava se oporavak mišića od bavljenja sportom i drugih napora, otvaraju se energetski tokovi i pospješuje se cirkulacija.

Autorica: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button