Tataki goveđi file za prste polizati

Za sve ljubitelje japanske kuhinje donosimo savršen recept za pripremu tataki goveđeg filea/bifteka.
Beef tataki poslastica je koja dolazi iz Japana, a sastoji se od jednostavnog načina pripreme filetirane govedine u kojom se meso marinira, lagano isprži te izreže na sočne komade.

Sastojci za recept:

200 g goveđeg filea/bifteka
100 g lisnate salate za podlogu
15 g klica mustarde
2 žlice sezamova ulja
pola žlice miso paste
50 g brašna tapioke
pola šalice kuhane i začinjene sushi riže
2 dl biljnog ulja
1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki
1 žlica furikkake začina

Priprema recepta:

Očišćen i obrađen file povežite konopcem za kuhanje kako bi tijekom pečenja zadržao oblik. Pomiješajte u maloj posudici miso pastu s malo tople vode. Kada smjesa bude homogena, dodajte 2 žlice sezamova ulja. Ponovno dobro promiješajte. U tankom sloju premažite kistom goveđi file.

Dobro nauljite i ugrijte tavu te pecite file po jednu minutu sa svake strane. Kada file bude gotov, odložite ga sa strane, pokrijte folijom i pustite da odleži 10 minuta. Pri kuhanju sushi riže dodajte furikkake začin, dobro promiješajte te rukama formirajte kockice veličine 2 x 2 x 2 cm. Uvaljajte u brašno tapioke te pržite u biljnom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Kada je file odležao, a riža je gotova, oštrim nožem narežite file na tanke kriške. Na tanjuru za serviranje napravite podlogu od lisnate salate, pošpricajte ostatkom „premaza“ za meso te meso rasporedite po površini. Kockice riže ukomponirajte na tanjur.

Ovo jelo može služiti kao toplo predjelo, hladno predjelo, salata ili kao glavno jelo, ovisno o omjeru sastojaka.

Recept iz kuharice Ane Lisak „20 godina okusa“
Uz dopuštenje: B.E.T. (sve fotografije)

Facebook Like Button