Tko ne voli Novi Zeland?

Otok prepun suprotnosti – od predivnih krajolika do urbanih gradova s modernom arhitekturom, sve je to Novi Zeland.

Novi Zeland je vrlo razvijena zemlja fascinantne prirode, prepuna nacionalnih parkova, gejzira i termalnih voda, a koja se ponosi i svojom drevnom maorskom kulturom.

Novi Zeland je otočna država u jugozapadnom Tihom oceanu, oko 1.600 km jugoistočno od Australije. Sastoji se od dva veća otoka, Sjevernog i Južnog, koje razdvaja Cookov prolaz te većeg broja manjih otoka.

Površina mu je 268.680 km2, a nastanjuje ga oko 4,4 milijuna stanovnika. Glavni grad je Wellington s oko 180.000 stanovnika. Novi Zeland ima i svoje Alpe, a najviši planinski vrh je Mount Cook koji se uzdiže na visini od 3.764 metra.

Na maorskom jeziku ime Novog Zelanda je Aotearoa, što u slobodnom prijevodu znači ‘zemlja dugog bijelog oblaka’

Od 1907. godine više nije kolonija Velike Britanije, ali je i dalje uz nju vrlo vezan. Sve do 1987. godine britanski parlament donosio je zakone i za Novi Zeland. Formalno je na čelu države britanska kraljica Elizabeta II, koju zastupa guverner, a kojeg ona imenuje na prijedlog novozelandskog premijera.

ovce

Gospodarstvo se najviše oslanjalo na poljoprivredu i stočarstvo, najviše se uzgajaju ovce, njihova vuna i mliječni proizvodi, a glavno je tržište, naravno, bila Velika Britanija, sve do 1973. godine i njezina pristupa Europskoj uniji.
Otad se novozelandski proizvodi teže probijaju u Europi, pa je izvoz preusmjeren na Aziju. Bruto nacionalni proizvod od 21.600 dolara po stanovniku (2004. godine) među najvišim je u svijetu, a nezaposlenost je 6 posto.

Većinski etnički sastav čine Europljani (88 posto), koji su Novi Zeland počeli naseljavati od 17. stoljeća, od kojih su najbrojniji Anglonovozelanđani. Starosjedilaca Maora je 8,9 posto, a pripadnika ostalih šezdesetak naroda 0,2 posto.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Novom Zelandu:

Najveći grad Novog Zelanda je Auckland koji ima oko 400.000 stanovnika, a s urbanom okolicom više od milijun i to je najnaseljeniji dio Novog Zelanda.

Auckland

Prijestolnica, odnosno glavni grad, Novog Zelanda je Wellington poznat i kao ‘Vjetroviti grad’, u kojem je sjedište vlasti, i u kojem je posebno zanimljiv Te Papa muzej.

U Nacionalnom parku Tongariro su tri vulkana, dva skijališta i jedno od najpopularnijih šetališta u zemlji.

Prekrasni fjordovi, poput Milford Sounda nalaze se u Fiordland National Parku.

Nacionalni park Aoraki Mount Cook pruža puno mogućnosti za planinarenje po najvišim planinama.

Rotorua poznata je po maorskoj kulturi, gejzirima i predivnim toplim bazenima.

U Novom Zelandu se nalazi i mjesto s jednim od najdužih imena na svijetu, brdo visoko 305 m koje se zove – Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: engleski, maorski

Religija:  anglikanci (24,3 posto), prezbiterijanci (18 posto), ateisti (16,4 posto), katolici (15,2 posto), metodisti (4,7 posto), a na ostale religije otpada 21,4 posto.

Valuta: 1 novozelandski dolar = 100 centa

Klima: suptropska na sjeveru, umjerena oceanska u središnjem dijelu, a na jugoistoku subantarktička.

Vremenska razlika:  +12 sati u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko Australije do glavne zračne luke u Aucklandu  ili Christchurchu

Kada putovati: ljetno doba traje od prosinca do veljače, a ako uživate u zimskim radostima, onda je idealno vrijeme od lipnja do kolovoza.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO www.who.int).

Viza: potrebna je, a zahtjevi  se zaprimaju u Visokom Povjerenstvu Novog Zelanda u Londonu

Hoteli: na raspolaganju su vam hoteli: Mercure Hotel Windsor Auckland 3 zvjezdice (48 eura), Copthorne Hotel Wellington, Oriental Bay  4 zvjezdice (102 eura),  Princes Gate Hotel Rotorua 5 zvjezdica (69 eura).

Restorani: među poznatijim i boljim restoranima su: Chow Woodward u Wellingtonu (azijski), Bodhi Tree u  Christchurchu (azijski) , Arbitrageur  Wellington (novozelandski), One Red Dog u Wellingtonu (internacionalni).

Pripremio: M. T, Photo: Shutterstock

Facebook Like Button