Egzotično lijep Fidži

Egzotične pješčane plaže i zalasci sunca u otočnoj zemlji Fidži zasigurno su među najljepšima su na svijetu.
Fidži je usamljena otočna država u jugozapadnom dijelu Tihog oceana, odnosno prostoru poznatom kao Oceanija. Od novozelandskog Aucklanda udaljena je čak 2000 kilometara, a prostire se na oko 18 tisuća četvornih kilometara. Fidži okuplja 320 otoka, od čega je tek trećina naseljena.

Najveći i najnaseljini otoci su Vanau Levu i Viti Levu, na kojem se smjestio i glavni grad Suva, te najviši planinski vrh Mount Tomanivi.

tradicionalno selo stanovnik fidji fidzi

Na Fidžiju živi oko milijun stanovnika koji pripadaju raznim etničkim grupama, a najveći dio zaokupljaju Fidžijci (49 posto). Od britanskih kolonizatora otočje je steklo nezavisnost 1970. godine, nakon čega su uslijedila dva desetljeća vojnih pučeva i političke nestabilnosti. Višestranačka republika s dva zakonodavna doma ustanovljena je 1990. godine.

fidzi

Vodeće gospodarske djelatnosti na Fidžiju su izvoz zlata, šećerne trske, kokosovog oraha, đumbira, drva, te nezaobilazni turizam. Posjećuju ga osobe svih generacija, a omiljena je destinacija za romantična bračna putovanja.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Fidžiju:
Glavni grad Fidžija i njegove atrakcije

Istražite Suvu i njegove znamenitosti. Obavezno obiđite gradski muzej i upoznajte se s poviješću ovoga kraja, kao i njegovom kulturom i tradicijom. Udobno se smjestite na terasi slamom prekrivenih bungalova i uživajte u veličanstvenim zalascima sunca.

Ronjenje i koraljni grebeni

Turisti najradije posjećuju otoke Nadi i Denarau zbog spektakularnih prizora koraljnih grebena u njihovom podmorju. Cjelokupno otočje prava je morska destinacija idealna za kupanje u kristalno plavom moru te izležavanje na pješčanim plažama.

Leleuvia otok Fiji fidi josaia cakacaka

Atraktivan vrt Uspavani div

Rado se posjećuje i vrt Uspavani div (Garden of the Sleeping Giant) pokojnog kanadskog glumca Raymonda Burra. Prostire se na oko 20 hektara u podnožju Nausorija, a okuplja rijetke orhideje, ljiljane i drugo egzotično cvijeće.

selo na otoku fiji fidzi

OVDJE pogledajte još neke božanstvene zemlje u zagrljaju Tihog oceana

Papua Nova Gvineja – prošlost zatočena u sadašnjosti
Maršalovi otoci raj Tihog oceana
Solomonski otoci iznenađujući oceanski raj Tihog oceana

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezici: engleski, fidžijski
Religija: kršćanstvo (53 posto), hinduizam (32 posto), islam (8 posto)
Valuta: fidžijski dolar
Viza: potrebna – dobiva se po dolasku u zemlju
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Fidžija jest Nausori International Airport
Kada putovati: najugodnije je od svibnja do listopada
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
HoteliTanoa Plaza  u Suvi ima 3 zvjezdice, a nudi sobe za 70 eura za noć.  Noćenje u resortu The Pearl South Pacific u Pacific Harbouru s 4 zvjezdice stajat će vas 108 eura, a na otoku Nadi u hotelu Tanoa Waterfront s 3 zvjezdice 38 eura.
Restorani: tradicionalnu fidžijsku hranu možete kušati u restoranu Old Mill Cottage u Suvi, morske specijalitete u restoranu Chefs u Nadi, a internacionalnu kuhinju u
JJ’s on the Park u glavnom gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira izniman oprez prilikom odlaska na Fidži. To se osobito odnosi na nestabilnu političku situaciju u zemlji uzrokovanu vojnim udarom iz 2006. kojim je svrgnuta zakonita vlada. U travnju 2009. aktualni predsjednik države je suprotno ustavu postavio privremenu vladu što je dovelo do novog jačanja napetosti u zemlji i ukidanja članstva Fidžija u Pacifičkom otočkom forumu i zajednici Commonwealtha.
Izbjegavajte pranje zuba i pijenje vode iz slavine.

Fotografija: Chris Isherwood

Facebook Like Button