Solomonski otoci iznenađujući oceanski raj Tihog oceana

Solomonski otoci dom su bujne prašume i više od 200 vrsta orhideja i tropskog voća usred Tihog oceana što ih zaista čini Sretnim otocima kako ih još zovu.

Solomonski otočni arhipelag, sastoji se od gotovo tisuću tropskih otoka koji su razasuti diljem jugozapadnog Pacifika, istočno od Papue Nove Gvineje, u Tihom oceanu. Udaljena pozicija ove suverene države od ostatka svijeta čini sve Solomonske otoke netaknute turističke dragulje, u kojem se polako ali kvalitetno razvija turistička industrija i postaje iznenađujući oceanski raj.

solomonski otoci tihi ocean

Površina države seže do 28.450 kilometara kvadratnih te 3,2% vode, što ga čini 140. državom u svijetu po veličini. Iako su Solomonski otoci jedna od najsiromašnijih država, sadrži više od 549. tisuća stanovnika. Najviše stanovnika na otoku čine Melanežani s 94,5%.

Stanovništvo svoje otoke naziva “Sretnim otocima” a podijeljeni su u devet provincija: Središnja provincija, Choiseul, Guadalcanal, Isabel, Makira-Ulawa, Malaita, Rennell i Bellona, Temotu, Zapadna provincija.

Guadalcanal Provincija Solomonski otoci

Glavni grad Solomonskih otoka je Honiara, koji je nekad bio američka vojna baza te dio glavnog grada, domoroci danas nazivaju mjestom “istočnog i jugoistočnog vjetra”, to jest naho-ni-arom. Honiara je odlično mjesto za sve turiste jer im može ponuditi prekrasne botaničke vrtove, muzej ali i vlastitu Kinesku četvrt.

Drevni korijeni – multikulturalna Destinacija

Prvobitni stanovnici mislili su da su potomci neolitskih ljudi koji su emigrirali iz jugoistočne Aziji. Najraniji dokazi o naseljenosti ovog niza smaragdnih otoka je 1000 godina prije Krista. Od tada, ogromna raznolikost regionalnih naroda i svjetskih putnika napravili su svoje domove među šest velikih i brojnih manjih otoka. Dok većina sadašnjeg stanovništva čine Melanežani, postoji znatan dio polinezijskih, europskih te kineskih broja stanovnika.

Lokalne populacije izrazito se razlikuju u kulturi i običajima, od sela do sela.

Nemirne vode

Mnoga područja još uvijek se oporavljaju od razornog tsunamija koji je pogodio regiju u travnju 2007. godine. Od tada, međunarodna zajednica čini sve kako bi se stanovnici otoka oporavili, jer su posljedice i oštećenja i danas dobro vidljive.

solomon_1

Znamenitosti i turističke atrakcije na Salomonskim otocima

Vulkan Kolombangara
Prekrasan vulkan diže se na 1770 metara te stoji veličanstveno na horizontu, istočno od otoka Ghizo. Izvire iz kilometarske široke obalne ravnice. Njegovo ime u lokalnom jeziku grubo je prevedeno u “Gospodina Vode” pozivajući se na sve rijeke (oko 80 njih) i potoke koje se izlijevaju uz njega. Otok na kojem se nalazi vulkan je jako šumovit i ima samo nekoliko stanovnika, koji uglavnom žive u dva sela, Ringgi i Mongga.

Memorijalni ratni centar Sjedinjenih Američkih Država
Smješten u gradu Honiara, Memorijalni centar je lijepa komemoracija palih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Nalazi se na uzvisini koja gleda aveniju Mendana, a izgradila ga je američka vojska 1992. godine. Posjetitelji u memorijalnom ratnom centru mogu čitati o brojnim kampanjama koje su zahvatile Solomonsko otočje za vrijeme rata.

solomonsko_otocje_2

Selo Lilisiana
Pronađeno na Malaitu otoku, malo ribarsko selo Lilisiana odlično je mjesto za sve turiste koji su zainteresirani za lokalnu kulturu. Selo se nalazi samo jedan kilometar od centra Auki. U ovom selu, turisti će moći vidjeti originalan tradicionalni stil stanovanja te sve male zanimljive detalje o životu lokalnih stanovnika. Turistima se savjetuje da ako posjećuju Malaita otok, da ga posjećuju u manjim srednjim skupinama, kako bi mogli doživjeti sve čari koje im otok i nudi.

solomonsko_otocje_9

Bogati životinjski život
Otoci se mogu pohvaliti nizom jedinstvenih životinjskih vrsta. Među lisnatim raslinjama prašuma, možete pronaći devet vrsta ptica koje su potpuno jedinstvene u cjelokupnom otočnom lancu. Te jedinstvene vrste u ukupnom broju od 199 vrsta ptica, nastanjuju većinu otoka te tako ovi otoci postaju idealna mjesta za sve promatrače ptica. Također, otoci su dom za raznovrsne ugrožene glodavce te morske kornjače.

Osim što su otoci bogati biljnim i životinjskim svijetom na površini zemlje, tako su bogati i ispod kristalno jasnog oceana. Ovdje dolaze Scuba ronioci gdje uživaju u prekrasnim jarkim bojama prirodnih koraljnih grebena te različitih morskih pasa i riba.

solomsko otocje

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: Engleski jezik
Religija: 92 posto stanovništva pripadnici neke od krščćanskih crkva: anglikanci 35%; rimokatolici 19%; Sjevernomorska evangelistička crkva 17 %; metodisti 11 %; i advenstisti 10 %
Valuta: Salomonskootočni dolar
Viza: nije potrebna
Kako putovati: avionom – glavnoj zračnoj luci Henderson koja je udaljena 7 km istočno od glavnog grada, možete pristupiti direktinom letom iz Brisbanea u Australiji, skoro svaki dan, ili letovima između Vanuata, Fidžija i Papue Nove Gvineje.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju je potrebno. Prije odlaska na put preporučuje vam se da konzultirate s vašim liječnikom radi prevencije bolesti, te da se cijepite sljedećim cjepivima: hepatitis a, hepatitits b, bjesnoća, japanski encefalitis, trbušni tifus.
Kada putovati: Najbolje vrijeme za posjetu je između lipnja i rujna.
Smještaj: Jedan od boljih hotela je Heritage Park Hotel, smješten u glavnom gradu Honiara. Od ostalih mjesta gdje možete odsjesti, a mi Vam toplo preporučujemo, su chester Resthouse, King Solomon u gradu Honiara i Nagua Resthouse i Sanbis Resort u gradu Gizo.
Restorani: Jedinstveni i primamljivi restorani su : Fatboys, Capitana, Nings Bakery, Nings Coffe Shop.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter/SS

Facebook Like Button