Toplo-hladni užitak – kako spojiti čokoladni sladoled i omiljenu kavu

Kad se spomene sladoled, pogotovo sladoled od čokolade, većini nas u misli dolaze sunčani dani i toplo bezbrižno ljeto.

Ali što ako vam kažemo da sladoled može biti idealan zimski desert? Još bolje desert kao savršen dodatak vašoj omiljenoj šalici kave. U zimskoj avangardnoj eri sladoleda, ovo nije samo desert već je to gurmanska poslastica koja čini idealan spoj.

Sastojci za zimski čokoladni sladoled koji se idealno sljubljuje s vašom omiljenom kavom

200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
250 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
3 žumanjka
1 žlica instant kave u prahu (ili espresso, za prave ljubitelje)
Prstohvat soli
Malo ekstrakta vanilije ili ruma (po želji)

Priprema zimskog sladoleda

Nasjeckajte tamnu čokoladu i stavite je u zdjelu otpornu na toplinu. U loncu lagano zagrijte mlijeko i slatko vrhnje dok ne dođu tik ispod točke vrenja. Maknite s vatre i prelijte smjesu preko čokolade. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

U drugoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta. Polako dodajte dio toplog čokoladnog mlijeka u jaja, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice. Vratite sve natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok smjesa ne počne zgušnjavati. Ne smije proključati!

U toplu bazu umiješajte instant kavu ili espresso te dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije ili ruma za dodatni sloj arome. Ohladite smjesu na sobnu temperaturu, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati, idealno preko noći.

Kad se smjesa potpuno ohladila, stavite je u stroj za sladoled i miksajte dok ne postane kremasta i pahuljasta. Ako nemate stroj, ulijte smjesu u posudu, stavite u zamrzivač i povremeno promiješajte vilicom kako biste razbili kristale leda.

Kako ovaj domaći sladoled od čokolade poslužiti uz kavu?

Ovaj zimski čokoladni sladoled fantastično se slaže uz espresso, cappuccino ili čak kavu s mlijekom.

Za pravi avangardni doživljaj, isprobajte ga uz nekoliko kreativnih ukusnih ideja :) :
Prelijte kuglicu sladoleda vrućim espressom. Čokolada i kava stvorit će savršenu harmoniju toplog i hladnog.
Umjesto šlaga, u vašu omiljenu kavu stavite kuglicu sladoleda jer dok se topi, stvara bogatu pjenu i predivnu aromu u spoju čokolade i kave.

Poslužite sladoled uz malu šalicu kave, čokoladne kekse i komadić tamne čokolade. Kombinirajte okuse prema svom raspoloženju.

Zimski sladoled od čokolade uz kavu je avangardni desert vrlo sve popularniji u svijetu poželjnih deserata. Ovo je idealna poslastica za trenutak opuštanja koja može uljepšati hladne dane. Tko kaže da zima nije pravo vrijeme za sladoled? :)

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button