Treći korak u kulinarskoj šetnji Mariborom

U svojoj Kulinarskoj šetnji Mariborom, koja je počela u gostionici “Kod tri ribnjaka“ i nastavila se malo zaobilazno kroz Cafovu ulicu, željna povijesti i još uvijek voljna jesti, zastala sam u gostionici „Maribor“ u prizemlju istoimenog hotela na početku Koruške ceste s pogledom na najveći mariborski trg imena Glavni trg (u 14.stoljeću Markt, u 19. stoljeću Hauptplatz).

Na trgu se nalazi nekoliko markantnih zdanja poput Gradske kuće (Rotovž) preoblikovane iz kasnogotičke (1515.) u renesansnu (1563./65.) zgradu, ružičaste kasnobarokne crkve sv. Alojzija (navodno krasno oslikana, ali ja nikada nisam ugledala otvorena vrata niti ograde, a kamoli crkve), slikovite kuće nekadašnjeg kasina (danas Salon primijenjenih umjetnosti sa sjajnim radovima slovenskih dizajnera) i upečatljivi kužni stup postavljen po završetku zaraze 1681., zamijenjen je 1743. djelom domaćeg autora Jožefa Štrauba(1712.-1756.).

maribor

Boravak na uličnoj terasi ispred gostionice „Maribor“ pruža pogled na sve spomenute važne arhitektonske točke Glavnog trga, no i sama (sada obnovljena i djelomice preuređena ) zgrada ima dugu povijest: zna se da je već 1735. ovdje bila pivovara, koja je mijenjala vlasnike (a možda i tehnologije), ali se sačuvalo ime Franza Tscheligija (u obiteljskom vlasništvu od 1841. do nacionalizacije), pa se na mnogim mjestima navodi kako su stari (jako stari) Mariborčani išli na „pivo k Čeligiju“, dok se današnji srednji naraštaj prisjeća da je tu bila gostionica „Koper“.

U sklopu kulinarske šetnje izabrala sam goveđi gulaš s knedlama od kruha i pivo – ovaj „kočijaški“ obrok učinio me je vrlo zadovoljnom, spremnom zagrliti cijeli svijet, možda čak preskočiti crkvenu rokoko ogradu ispred Lojzekove crkve!

Fotografije Jasmina Pisanec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti