Treći korak u kulinarskoj šetnji Mariborom

U svojoj Kulinarskoj šetnji Mariborom, koja je počela u gostionici “Kod tri ribnjaka“ i nastavila se malo zaobilazno kroz Cafovu ulicu, željna povijesti i još uvijek voljna jesti, zastala sam u gostionici „Maribor“ u prizemlju istoimenog hotela na početku Koruške ceste s pogledom na najveći mariborski trg imena Glavni trg (u 14.stoljeću Markt, u 19. stoljeću Hauptplatz).

Na trgu se nalazi nekoliko markantnih zdanja poput Gradske kuće (Rotovž) preoblikovane iz kasnogotičke (1515.) u renesansnu (1563./65.) zgradu, ružičaste kasnobarokne crkve sv. Alojzija (navodno krasno oslikana, ali ja nikada nisam ugledala otvorena vrata niti ograde niti crkve), slikovite kuće nekadašnjeg kasina (danas Salon primijenjenih umjetnosti sa sjajnim radovima slovenskih dizajnera) i upečatljivi kužni stup postavljen po završetku zaraze 1681., zamijenjen je 1743. djelom domaćeg autora Jožefa Štrauba (1712.-1756.).

maribor

Boravak na uličnoj terasi ispred gostionice „Maribor“ pruža pogled na sve spomenute važne arhitektonske točke Glavnog trga, no i sama (sada obnovljena i djelomice preuređena) zgrada ima dugu povijest:
Zna se da je već 1735. ovdje bila pivovara, koja je mijenjala vlasnike (a možda i tehnologije), ali se sačuvalo ime Franza Tscheligija (u obiteljskom vlasništvu od 1841. do nacionalizacije), pa se na mnogim mjestima navodi kako su stari (jako stari) Mariborčani išli na „pivo k Čeligiju“, dok se današnji srednji naraštaj prisjeća da je tu bila gostionica „Koper“.

U sklopu kulinarske šetnje izabrala sam goveđi gulaš s knedlama od kruha i pivo – ovaj „kočijaški“ obrok učinio me je vrlo zadovoljnom, spremnom zagrliti cijeli svijet, možda čak preskočiti crkvenu rokoko ogradu ispred Lojzekove crkve!

Fotografije Jasmina Pisanec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button